« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
KONKURENTNOST NA TRŽIŠTU

Hrvatska treba povećati ulaganja u istraživanje i razvoj

Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, smatra da Hrvatska treba znatno povećati ulaganja u razvoj i istraživanje kako bi mogli biti konkurentni na europskom tržitštu

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Hrvatska

,

konkurentnost

,

Željko Jovanović

,

istraživanje i razvoj

Hrvatska će morati znatno povećati ulaganja u istraživanje i razvoj ako želi biti dio konkuretne Europske unije, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, javlja Hina.

Jovanović je kao promatrač sudjelovao na sastanku Vijeća za konkuretnost, na kojem je glavna tema bila rasprava o budućem okvirnom programu za financiranje istraživanja i inovacija u razdoblju od 2014-2020.

"Konkurentna Europa počiva na tri temelja: inovacije, poduzetništvo i intelektualni kapital. Ako želimo da Hrvatske bude dio tog konkuretnog društva moramo povećati naša ulaganja u istraživanje i razvoj, budući da sada za to izdvajamo sramotnih 0,76 posto BDP", izjavio je nakon sastanka Jovanović, dodajući da se danas vidi kako one zemlje koje su u prošlosti više izdvajale u istraživanje i razvoj lakše podnose teret krize.

Ministar Jovanović je također iznio podatak da je u EU prosjek zaposlenih u znanosti i tehnologiji među visokoobrazovanim osobama 40 posto, dok je u Hrvatskoj 32 posto i u EU-u su od Hrvatske po tome gore samo Bugarska, Rumunjska, Malta i Portugal.

Ministar je istaknuo da Hrvatska ima priliku da vrlo brzo poveća sredstva za znanost i istraživanje iz europskog programa Horizon 2020, koji na raspolaganju ima 80 milijardi eura.

"Tu vidim šansu da u najkraćem roku Hrvatska poveća sredstva za znanost i istraživanje", rekao je ministar Jovanović.

21.02.2012. 20:12:12
Novi komentar
nužno
nužno