« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
HAAŠKI SUD:

Hrvatska treba pojasniti potragu za dokumentima koje traži Karadžić

Karadžić traži dokumente koji se tiču krijumčarenja oružja u BiH preko Hrvatske tijekom rata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Haaški sud

,

Radovan Karadžić

,

ICTY

,

joško paro

,

rat BiH

,

Karadžić dokumenti

Haaški sud (ICTY) zatražio je od Hrvatske da do 22. ožujka dostavi pojašnjenja o potrazi za dokumentima koje od Zagreba, posredstvom ICTY-a, traži bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, a koji se tiču krijumčarenja oružja u BiH preko Hrvatske tijekom rata u susjednoj državi.

Karadžić je za potrebe svoje obrane 11. rujna 2009. zatražio od Hrvatske i još šest zemalja dokumente o naoružavanju Bošnjaka preko zračne luke u Tuzli, o transportu oružja iz Irana preko Zagreba, o korištenju međunarodnih organizacija za krijumčarenje oružja u BiH, o pokolju civila na sarajevskoj tržnici Merkalama i transkripte prisluškivanja bivših čelnika bosanskih Srba.

Hrvatski veleposlanik u Nizozemskoj Joško Paro rekao je na posebnom sudskom ročištu 15. veljače da je Hrvatska Karadžiću dostavila 15 dokumenata i spremna je ispuniti ostale zahtjeve ako Karadžić preciznije opiše tražene dokumente i ako se oni nalaze u hrvatskim arhivima.

Paru je na tome ročištu uručeno Karadžićevo pismo od 7. siječnja u kojem traži dodatne dokumente, pa Tribunal u pozivu od 1. ožujka traži od hrvatske vlade odgovor na pitanje jesu li njegovi zahtjevi sada dovoljno jasni i ako ne, na koji način ih on treba specificirati.

Sud također zanima na koje teškoće vlada nailazi u potrazi za dokumentima, osobito imajući na umu da je hrvatsko Ministarstvo obrane pronašlo dio dokumenata unatoč stavu kako Karadžićevi zahtjevi nisu dovoljno jasni.

Tribunal želi i odgovor na pitanje traži li hrvatska vlada preostale dokumente i koliko joj vremena treba za potragu te ima li što reći na Karadžićeve tvrdnje da su traženi dokumenti u posjedu hrvatske vlade, stoji u pozivu ICTY-a. (hina/metro-portal)

02.03.2010. 12:16:05
Novi komentar
nužno
nužno