objavljeno 10.09.2016. 08:01:00
NJEMAČKI TISAK

Hrvatska "skrenula s kursa sanacije"

Mediji na njemačkom jeziku najavljuju izbore u Hrvatskoj kao "sudbinske", no istovremeno upozoravaju na pogrešnu retoriku predizborne kampanje

Kako su kampanju vidjeli Nijemci
Kako su kampanju vidjeli Nijemci (Arhiva)

Nova vlada, koja god to bila, mora se suočiti s "velikim reformskim zastojem", konstatira na početku svog teksta naslovljenog "Ratna retorika slavi uskrsnuće" autor članka u berlinskom lijevo-liberalnom listu taz. On ukazuje kako se hrvatski turizam, doduše, može pohvaliti s plusom od 25 posto, ali kako to nije dovoljno da bi se riješili problemi koji već godinama muče ovu zemlju: inozemni dug, visoka nezaposlenost, potreba za reformama u javnoj upravi, općinama i uopće državnim strukturama. I švicarski Neue Zürcher Zeitung (NZZ) koji u članku naslovljenom "Skrenula s kursa sanacije" analizirajući hrvatsku gospodarsku situaciju ukazuje na jedinu svijetlu točku - turizam, konstatira da i tu postoji jedno "veliko ali", jer "Hrvatska karte polaže na jeftini turizam".

Političke prepirke "blokiraju gospodarstvo"

U analizi švicarskog dnevnog lista se izražava bojazan da bi "formiranje vlade moglo kao i prošle jeseni potrajati" jer ankete pokazuju da se ne može računati s jasnim pobjednikom. A "hrvatske političke prepirke blokiraju gospodarstvo", konstatira NZZ. Navodi se kako se Tihomir Orešković u svom kratkom mandatu pokušao uhvatiti hrvatskih gospodarskih "bauštela" kao što je javni dug, ali primjećuje i kako je programom štednje usvojenim u travnju "crvenim flomasterom prilično grubo rezano", na svim poljima - "od zdravstva preko obrane do prosvjete".

Ističe se kako Savez stranih ulagača kritizira dugotrajne procese dobivanja dozvola i visoke porezne troškove smatrajući ih glavnim preprekama za investicije u Hrvatskoj te podsjeća kako je američka Trgovinska komora nedavno hrvatski porezni sustav označila kao "nepredvidiv, jer se često i iznenada modificira". Osim toga, stoji u članku NZZ-a, u Hrvatskoj 12,5 posto zaposlenika dobiva plaću u državnim poduzećima - duplo više od EU-prosjeka.

"Ustaše i partizani"

Njemački mediji s negodovanjem bilježe i ideološke sukobe SDP-a i HDZ-a. "Dva velika stranačka bloka su se obračunavala svim sredstvima. Više od 70 godina nakon Drugog svjetskog rata je društvo još uvijek emocionalno podijeljeno na tabor partizana i ustaša, na frontu protivnika fašizma i onih koji relativiziraju profašističku ustašku diktaturu", piše Erich Rathfelder u berlinskom taz-u. On citira bivšeg hrvatskog nakladnika Nenada Popovića koji ne vjeruje da bi se 8. studenog 2015. mogao ponoviti te ankete koji socijaldemokrate Zorana Milanovića vide kao favorite ispred HDZ-a, dok se očekuje da će glasovi Mosta biti prepolovljeni.

Hvalospjevi Plenkoviću

I taz i ugledni Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ne propuštaju u svojim najavnim analizira prenijeti epizodu s aferom "Diktafon" u kojoj je Milanovićev diskurs, prema ocjeni komentatora FAZ-a, "podsjećao na mračna vremena".

S druge pak strane on u istom tom članku naslovljenom "Činjeničnost umjesto mračne arogancije" hvali Andreja Plenkovića. Konstatira kako je HDZ pod svojim novim predsjednikom "promijenio kurs i u kratko vrijeme popravio svoj teško narušeni imidž". "Nakon svega što je HDZ priuštio Hrvatima od zadnjih parlamentarnih izbora, to izgleda kao pravo malo čudo", zaključuje Karl-Peter Schwarz. Novinar ovog konzervativnog frankfurtskog lista daje kronologiju toga "što je HDZ priuštio Hrvatima" i piše kako je "činjeničnost" Andreja Plenkovića, "čovjeka iz centra", pravi melem u odnosu na "mračnu aroganciju" Karamarka.

Primjećuje i kako se Plenkoviću očito kao bonus pripisuje to što je bio prilično nepoznat u zemlji, kao što je to slučaj bio i s Petrovim, ali da je Petrov taj bonus u međuvremenu proigrao. Most i HDZ-su se, nakon odlaska Karamarka, ponovno približili, stoji u tekstu FAZ-a i prognozira se da su izgledi zarevival ove koalicije dobri, "pogotovo zato što je to opcija koju favorizira Katolička crkva". Ali Most je, zaključuje se u analizi, nestabilna i prilično nepredvidiva tvorevina.

Piše: Dunja Dragojević/DW
10.09.2016. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/hrvatska-skrenula-s-kursa-sanacije/100082/