« Hi-tech
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
BRAVO

Hrvatska razvija sjajne medicinske robote

Projekte predvodi Bojan Jerbić sa FSB-a, a cilj mu je da oni u budućnosti predstavljaju jedinstveno robotsko rješenje za neurokirurške zahvate

RONNA je hrvatski proizvod
RONNA je hrvatski proizvod (Arhiva)
Više o

roboti

,

RONNA

Hrvatska je tijekom posljednjih desetak godina uložila 42 milijuna kuna u medicinsku robotiku i razvila uspješan robotizirani sustav za neurokirurgiju, priopćila je u srijedu Hrvatska agencija za inovacije.

Suradnja Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) i tvrtke INETEC rezultirala je razvojem i kliničkom primjenom robota RONNA i komplementarnog projekta NERO. 

Projekte predvodi Bojan Jerbić sa FSB-a, a cilj mu je da oni u budućnosti predstavljaju jedinstveno robotsko rješenje za neurokirurške zahvate, kaže se.

RONNA je pojednostavljeno autonomni dvoručni robotizirani sustav za neurokirurgiju koji se primjenjuje kao pomoć pri navigaciji neurokirurških operacija. Može i samostalno izvoditi operacije pa rasterećuje kirurga koji, u tom slučaju, obavlja samo najosjetljivije zahvate koje robot još uvijek nije u stanju obavljati, ističe se.

Taj projekt je dokaz kako je osmišljenim i dugoročnim ulaganjem moguće u Hrvatskoj stvoriti nove vrijednosti u visokim tehnologijama. Nadam se da nećemo propustiti priliku da Hrvatska postane tehnološki brend u medicinskoj robotici, ističe Jerbić koji još brži razvoj na ovom polju očekuje nakon osnivanja Nacionalnog centra za medicinsku robotiku.

Prva robotska neurokirurška operacija sa sustavom RONNA izvedena je u ožujku 2016. godine, a danas već četvrta generacija tog robota operira u Kliničkoj bolnici Dubrava pod vodstvom Darka Chudyja.

RONNA kontinuirano postiže rezultate kakve je teško postići klasičnim postupcima pa se već duže vrijeme priprema peta generacija koja će, osim navigacije, izvoditi i operativne zahvate kao što je bušenje lubanjske kosti i uvođenje instrumenata u kranijalni prostor, kaže se u priopćenju Agencije za inovoacije.

30.09.2019. 09:29:00
Novi komentar
nužno
nužno