« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
jandroković:

Hrvatska podržava Srbiju na putu prema EU

Hrvatski i srbijanski šefovi diplomacije pretresli su sve bitne teme osim jedne - najavljene tužbe protiv Hrvatske za genocid

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Gordan Jandroković

,

Vuk Jeremić

,

tužba protiv Hrvatske

,

Srbija EU

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković razgovarao je u sklopu ministarskog susreta Višegradske skupine u Budimpešti sa svojim srbijanskim kolegom Vukom Jeremićem. Pritom je ponovno naglasio da Hrvatska u pristupni proces s EU neće unositi bilateralna pitanja s niti jednom drugom državom, ili taj proces koristiti za njihovo rješavanje, stoji u priopćenju Ministarstva.

Tako je Jandroković vjerojatno uljepšao Sanaderovu rečenicu 'Mi nećemo vama raditi ono što nama radi Slovenija'. Jandroković je i jasno naglasio da Hrvatska podržava Srbiju u procesu europskih integracija.

Jandroković i Jeremić izrazili su zadovoljstvo susretima visokih dužnosnika Hrvatske i Srbije, ocjenivši to poticajem u unaprjeđenju suradnje.

Dvojica ministara su se složili kako je za stabilnost jugoistočne Europe iznimno bitna suradnja Hrvatske i Srbije. U tom kontekstu ministar Jandroković strateški je važnim ocijenio zadržavanje euroatlantske perspektive regije, te poručio kako će Hrvatska nastaviti ulagati napore u promicanju demokratskih vrijednosti i jačanja suradnje u njoj.

Razgovaralo se i o predstojećoj raspravi o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, kao i o namjeri Srbije da se u Beogradu 2011. godine organizira skup Pokreta nesvrstanih u povodu njegove 50. obljetnice.

Ipak, o jednoj važnoj temi nije se razgovaralo, a o kojoj su proteklog vikenda naširoko pisali srbijanski mediji. Radi se o najavljenoj tužbi protiv Hrvatske za genocid nad Srbima u razdoblju od 1991. do 1995. (hina/metro-portal)

06.10.2009. 18:24:11
Novi komentar
nužno
nužno