« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
4face

Hrvatska pati od lažnih identiteta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

ekonomski identiteti

,

gospodarski identiteti

,

dr. Ivo Bičanić

Ekonomski identitet važna je sastavnica hrvatskoga nacionalnog identiteta, a u globalizirajućem svijetu Hrvatska, koja nema uspješno gospodarstvo, ima i treba "lažni" identitet, smatra profesor na Ekonomskome fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta Ivo Bićanić.

Takav odgovor na pitanje kakav ekonomski identitet trebamo u Hrvatskoj profesor Bićanić ponudio je na skupu koji je danas održan na Pravnome fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta u suorganizaciji toga fakulteta i Centra za demokraciju i pravo "Miko Tripalo".

Svoju je tezu postavio na ocjenama da je problem u Hrvatskoj politička ekonomija, a ne ekonomija, te da u Hrvatska koja nije modernizirana zemlja, postojeća četiri lažna identiteta imaju jako visoke ekonomske troškove.

Po Bićaniću, ta četiri lažna identiteta su - lažni identitet poduzetnika koji očekuju nerazumno visoku zaradu, lažni identitet radnika koji se očituje u razmišljanju da "nigdar ni bilo da ni nekak bilo" te u tomu da se razmišlja da se fiskalna kriza u Hrvatskoj poklapa s globalnom recesijom.

Treći lažni identitet za Bićanića je tzv. B1 sindrom, odnosno teorija "urote" po kojoj bi Hrvatska bila Švicarska da nije utjecaja generiranih iz četiri grada (Beč, Budimpešta, Beograd i Bruxelles).

Četvrti lažni identitet je tzv. B2 sindrom balkansko-bizantske države , tj. one koje će biti benevolentana i spasit će, primjerice, brodogradilišta, ali kojoj se svejedno ne vjeruje pa se, primjerice, štedi u eurima, a ne u kunama. Ipak, zaključio je Bićanić, nadajmo se da ćemo se, s jačanjem krize, riješiti i lažnih identiteta.

Kad je pak šport u pitanju, Hrvatska je potpuno ravnopravna u svijetu, iako nema strategije njegova razvoja, rekao je Vladimir Pezo iz Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže.

Prezentaciju o vizualnom identitetu Hrvatske dizajner Boris Ljubičić završio je novim plakatom s porukom: "Ne okrećimo leđa Hrvatskoj!".

Na skupu je bilo riječi i o teorijskom obrazloženju i povijesnom utemeljenju hrvatskog identiteta, hrvatskom identitetu i europskom okruženju, politikama identiteta te odnosu identiteta i vrijednosnih sustava.(hina/metro-portal)

27.11.2008. 17:36:00
Novi komentar
nužno
nužno