« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
SAMUEL ŽBOGAR:

Hrvatska neće završiti pregovore dok ne otvori tržište za NLB

Ako Hrvatska Novoj Ljubljanskoj banci ne dopusti dolazak na tržište, Slovenija će to tumačiti kao diskriminaciju

Samuel Žbogar Ljubljanska banka
Samuel Žbogar Ljubljanska banka (Wikipedia)
Više o

pregovori s EU

,

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

Samuel Žbogar

,

slovenska blokada pregovora

,

granični spor

,

arbitražni sporazum

,

Hrvatska EU

U razgovoru za agenciju Reuters slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je da Hrvatska neće moći okončati svoje pregovore s Europskom unijom dok svoje financijsko tržište na otvori za Novu Ljubljansku banku (NLB).

Žbogar je u razgovoru za Reuters ponovio stajališta slovenskog premijera Boruta Pahora, koji je u srijedu izrazio slovenske rezerve prema zatvaranju pregovaračkog poglavlja Sloboda kretanja kapitala. Slovenci, dakle opet imaju spremne neke nove prigovore, unatoč referendumskom ''da'' arbitražnom sporazumu.

>> Problem štediša Ljubanske banke je sukcesijsko pitanje

"U skladu s uvjetima za zatvaranje poglavlja o slobodnom kretanju kapitala, Slovenija očekuje da Hrvatska neće onemogućiti Novoj Ljubljanskoj banci da uđe na njeno financijsko tržište", rekao je Žbogar u intervjuu. Ako NLB ne bi mogla početi poslovati u Hrvatskoj, najavio je Žbogar, Slovenija će to tumačiti kao diskriminaciju jedne zemlje članice EU-a i kršenje pravila europske pravne stečevine.

>> Slovenci ne daju staru štednju

Komentirajući najavu slovenske oporbe da će blokirati ratifikaciju pristupnog ugovora Hrvatske i EU-a nakon što se pregovori zaključe, Žbogar je rekao da je istina da vladajuća koalicija nema dvije trećine glasova u parlamentu koji su potrebni za ratifikaciju pristupnog ugovora, ali da postoje mišljenja da bi se mogle napraviti promjene zakona i omogućiti da se međunarodni ugovori ratificiraju natpolovičnom većinom. Slovenija je glasovanje dvotrećinskom većinom za međunarodne ugovore uvela prilikom glasovanja o potvrdi pristupnih ugovora Bugarske i Rumunjske.

O mogućoj slovenskoj blokadi poglavlje Sloboda kretanja kapitala govorio je u srijedu u razgovoru za HTV i Pahor.

>> Pahore, ne daj Hrvatima da zatvore poglavlje o tržišnom natjecanju

"Ono što me zabrinjava... jest 4. poglavlje. Riječ je o Slobodi kretanja kapitala. Tu su neke izjave s hrvatske strane - da Ljubljanska banka neće moći doći na financijsko tržište jer nije riješeno pitanje hrvatskih štediša. Znači da Hrvatska kao nova članica EU-a diskriminira jednu državu. To je u suprotnosti s pravilima kluba u koji ulazite. Zato moramo hrvatska premijerka Jadranka Kosor i ja, obje vlade i oba parlamenta naći neko rješenje za taj gotovo 18 godina star problem, a mogućnost postoji", rekao je Pahor.

A to što štediše Ljubljanske banke gotovo 20 godina čekaju rješavanje problema, Sloveniji, kako se čini, nije diskiminacija jedne, ili više država. (hina/metro-portal)

18.06.2010. 17:41:39
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  donhuangenaro
  18.06.2010. 18:37
  ta famozna EU će se ionako raspast, tako da gosn žbljogar može sraćkat kolko hoće uzalud :-P
 2. avatar
  BEA
  01.12.2010. 20:43
  Što se mene tiče i bolje,jer ćemo onda što duže biti van EU.Samo tako nastavite!
Novi komentar
nužno
nužno