« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
sabor odlučio:

Hrvatska neće povećavati broj vojnika u Afganistanu

Iako su SAD pozvale na pojačanje doprinosa u Afganistanu, stav je državnih vlasti da Hrvatska u misiji sudjeluje u okviru svojih mogućnosti

(Davor Pongračić/Cropix)
Više o

NATO

,

ISAF

,

Oružane snage RH

,

hrvatski vojnici Afganistan

,

Atalanta

Hrvatska u idućoj godini neće povećavati broj svojih vojnika u misiji ISAF u Afganistanu, te će broj vojnika zadržati na ovogodišnjoj razini - njih do 300, odlučio je danas Hrvatski sabor.

Sabor je glasovima 114 zastupnika (uz jedan protiv i jedan suzdržan glas) donio ovu Odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji ISAF. Hrvatska trenutno u Afganistanu ima 293 vojnika, a za tu je operaciju iz državnog proračuna za iduću godinu osigurano 258,4 milijuna kuna.

Iako su SAD sve partnere u NATO savezu pozvale da pojačaju svoj doprinos u Afganistanu, stav je državnih vlasti da Hrvatska u mirovnim misijama sudjeluje u okviru svojih mogućnosti, te da u ovom trenutku ne može u misiju u Afganistanu poslati dodatne vojnike.

Potporu dvotrećinske većine u sabornici dobila je i Odluka o sudjelovanju hrvatskih vojnika u misiji "Atlanta" u Somaliji, u kojoj će iduće godine sudjelovati do pet vojnika.

Riječ je o vojnoj operaciji Europske unije radi pridonošenja odvraćanju, prevenciji i sprječavanju djela piratstva i oružane pljačke uz obalu Somalije.

Sabor je odlučio i o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnim misijama UN-a u 2010. i 2011. godini. Hrvatska će vojska tako sudjelovati u osam UN-ovih mirovnih misija.

Trajanje rotacije, broj i organizacijsku strukturu pripadnika Oružanih snaga za mirovne misije utvrdit će Vlada. (hina/metro-portal)

11.12.2009. 10:47:24
Novi komentar
nužno
nužno