« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
FRATTINI ZA VJESNIK:

Hrvatska nagodinu potpisuje sporazum o pristupanju u EU

Ministar vanjskih poslova Italije ustvrdio je da je Hrvatska "posljednjih mjeseci učinila značajne korake" koji su je približili EU

Franco Frattini
Franco Frattini (Getty Images)
Više o

EU

,

Italija

,

Hrvatska

,

Franco Frattini

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao je u razgovoru za Vjesnik od utorka da očekuje kako će se sporazum o pristupanju između Hrvatske i Europske unije potpisati u prvoj polovici sljedeće godine, što znači da bi Hrvatska postala punopravnom članicom EU-a 2012. Frattini je rekao da je Hrvatska "posljednjih mjeseci učinila značajne korake, dosegavši tako cilj otvaranja svih pregovaračkih poglavlja i privremenog zatvaranja njih 22".

"Važno je podcrtati da je, u odnosu na prije godinu dana, ozračje bitno promijenjeno ... Sada je ozračje opuštenije i stoga će tempo pregovora bitno ovisiti o sposobnosti Hrvatske da nadvlada posljednje prepreke uoči potpisivanja ugovora o pristupanju u prvom polugodištu 2011., pod mađarskim predsjedanjem", rekao je Frattini za zagrebački dnevni list.

"Italija vas podupire u tom cilju, što znači da ćete postati punopravna članica u 2012.", rekao je talijanski šef diplomacije.

On je naglasio da su bilateralni odnosi između dviju zemalja "izvanredni". "Rekao bih da možda nikada u prošlosti nismo dostigli taj stupanj intenziteta", rekao je Frattini. Odgovarajući na pitanje jesu li Hrvatska i Italija riješile pitanje imovine esula, Frattini je ocijenio da je to "pitanje složeno, u mnogim segmentima i bolno zato što nas vraća užasima Drugog svjetskog rata". "Što se tiče imovine esula, želim naglasiti da se Italija u odnosu na Hrvatsku vodila određenim jasnim smjernicama. U prvom redu to pitanje nije postavljeno kao preduvjet za ulazak u Europu. Kao drugo, poštuju se potpisani međunarodni ugovori. Kao treće traži se isti tretman za hrvatske i strane državljane, dakle i talijanske, za slučajeve koji nisu uključeni u ugovorima", rekao je Frattini.

On je naglasio da "nedavna presuda hrvatskog Vrhovnog suda, priznajući jednakopravni tretman, predstavlja značajan korak". "U tom kontekstu, presuda mora sada naći svoju primjenu i u odnosu na sve Talijane koji su svojedobno predali zahtjev. Dakle ponovno preispitivanje njihovih zahtjeva u svjetlu novog principa. Smatram da sada postoje svi preduvjeti kako bi se problem riješio. Računam na to da ću s kolegom (Gordanom) Jandrokovićem naći zajednički put od tog cilja", rekao je Frattini. (hina/metro-portal)

13.09.2010. 23:40:00
Novi komentar
nužno
nužno