« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
ŠAMARANJE

Hrvatska na začelju po neovisnosti pravosuđa

Hrvatska se po stupnju percepcije neovisnosti pravosudnog sustava nalazi začelju među državama članicama EU, ali je prva kada je riječ o alternativnom rješavanju sporova

Pravosuđe nam nije nešto
Pravosuđe nam nije nešto (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

pravosuđe

,

neovisnost pravosuđa

Po percepciji neovisnosti pravosuđa, Hrvatska je na trećem mjestu otraga, lošije od nje su Bugarska i Slovačka. Nešto bolje od nje su Španjolska, Slovenija i Rumunjska. Na prvom su mjestu Finska i Danska, a slijede Irska, Velika Britanija, Nizozemska, Luksemburg i Njemačka.

Europska komisija već treću godinu zaredom objavljuje pregled stanja u pravosuđu u zemljama članicama, koji pruža uvid u u kvalitetu, neovisnost i učinkovitost pravosudnih sustava.

Riječ je o informativnom instrumentu kojim se državama članicama pomaže da ostvare učinkovitije pravosuđe jer se njime osiguravaju objektivni, pouzdani i usporedivi podaci o njihovim pravosudnim sustavima u području građanskog, trgovačkog i upravnog prava.

Po tom pitanju, Hrvatska je ipak napravila pomak u odnosu na razdoblje između 2010. i 2013., dok je, u primjerice u Slovačkoj, Bugarskoj, Sloveniji, Italiji, Španjolskoj stanje gore nego prije tri ili četiri godine.

Ipak, kada je riječ o mehanizmima za izvansudsko, alternativno rješavanje sporova Hrvatska je tu na prvom mjestu zajedno s Litvom i Poljskom, a slijede Njemačka, Portugal, Italija, Nizozemska, Rumunjska... Na začelju su Malta, Austrija, Češka i Bugarska.

10.03.2015. 08:00:00
Novi komentar
nužno
nužno