« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
HEINZ FISCHER:

Hrvatska može završiti pregovore ove godine i biti u EU 2012.

Austrijska pozicija je jasna, mi podržavamo taj pristup, to je dobro i za Hrvatsku, i za regiju, i za EU, izjavio je austrijski predsjednik

(Getty Images)
Više o

pregovori s EU

,

Heinz Fischer

,

Ivo Josipović

Austrija smatra da Hrvatska tijekom ove godine može završiti pregovore s Europskom unijom te postati članica 2012. godine, izjavio je u ponedjeljak u Beču austrijski predsjednik Heinz Fischer, nakon razgovora s hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem.

Predsjednik Josipović boravi u ponedjeljak u jednodnevnom službenom posjetu Austriji, što je njegov drugi bilateralni posjet nakon preuzimanja nove dužnosti.

"Postoje dobri izgledi da se pregovori dovrše ove godine", rekao je Fischer dodajući da bi to otvorilo put hrvatskom pristupanju 2012. "Austrijska pozicija je jasna, mi podržavamo taj pristup, to je dobro i za Hrvatsku, i za regiju, i za EU", naglasio je austrijski Predsjednik.

Josipović je izjavio da je Hrvatska zahvalna Austriji na potpori koju joj je davala još od osamostaljenja, pa sve do danas kada je Hrvatska na završetku puta prema Uniji.

Obojica predsjednika su se složili da su odnosi dvije zemlje prijateljski i stabilni, da među njima postoje duge povijesne veze i izvrsna suradnja.

"Drago mi je da je predsjednik realnim ocijenio naš plan da 2010. završimo pregovore, a da onda kroz proces ratifikacije 2012. Hrvatska postane članica EU-a. Mi znamo da do tada moramo provesti brojne reforme, posebno na području pravosuđa i administracije i tu smo spremni na promjene. Hrvatska vlada provodi i priprema daljnje reforme i zasigurno to čini i zato da uđemo u EU, ali i zato da našim građanima zajamčimo sve one blagodati koje demokratska i pravna država daje svojim građanima", rekao je Josipović.

Na pitanje je li u petak, tijekom posjeta Sloveniji, razgovarao o deblokadi poglavlja vanjska sigurnosna i obrambena politika, kako bi se ono moglo otvoriti na sljedećoj međuvladinoj konferenciji koja se priprema za travanj, Josipović je kazao kako smatra da su potpisivanjem arbitražnog sporazuma otpale sve zapreke.

"Ja sam siguran da će naši prijatelji u Sloveniji... odblokirati to poglavlje jer za daljnju blokadu nema razloga", naglasio je Josipović.

Osim pristupanja EU, teme razgovora bile su i ekonomski odnosi, te regionalna suradnja. Ocijenjeno je da je Austrija iznimno važan hrvatski gospodarski partner, najveći ulagač u Hrvatsku što je, kako je rekao Josipović, iznimno važno danas u doba krize.

Što se tiče stanja u regiji, Josipović i Fischer izrazili su želju da Srbija krene putem europskih integracija i da se na tom putu uklone postojeće prepreke.

Hrvatska je također dala potporu austrijskoj kandidaturi za funkciju u Odboru za ljudska prava UN-a na čemu je austrijski predsjednik zahvalio.

Josipović bi se tijekom poslijepodneva trebao sastati s kancelarom Wernerom Faymannom, te predsjednicom parlamenta Barbarom Prammer. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 14:20:12
Novi komentar
nužno
nužno