« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
NAPOKON DRŽAVA

Hrvatska izlazi iz arbitraže!

Hrvatska izlazi iz arbitražnog postupka oko Piranskog zaljeva sa Slovenijom, objavio je premijer Zoran Milanović nakon sastanka s predstavnicima parlamentarnih klubova

Odosmo ...
Odosmo ... (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

arbitraža

,

Piranski zaljev

,

Savudrijska vala

'Sastanak je bio kratak i u suglasju. Hrvatska ne može ostati u arbitražnom postupku, mora izaći, raskinuti i suspendirati arbitražu. To će biti zahtjev odnosno molba prema Saboru u kojem očekujem jednoglasnu podršku', kazao je Milanović.

Dodao je da na sastanku nije čuo glas nesuglasja, ali da će predstavnici klubova sve sami reći.

'Postupak je kontaminiram. Hrvatska izlazi iz arbitraže, ali izlazi prema preciznim pravilima međunarodnog prava. To je procedura koju provede Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova. To znači raskid i povlačenje arbitra kojeg je imenovala Hrvatska', pojasnio je premijer.

Upitan znači li procedura čekanje tromjesečnog odgovora od Slovenije i godinu dana razgovora što znači li to da bi cijeli postupak izlaska mogao trajati najmanje godinu i pol dana

Milanović je rekao kako je procedura takva i kako ćemo se toga držati, i da je jasno da je ugovor suspendiran i tako ćemo se ponašati.

'Varijanta s arbitražnom sporazumom nije loša ali odlazak na Međunarodni sud Haag je uvijek bolja varijanta. Došlo je do grubog kršenja pravila i ne možemo nego ovako. Ne vjerujem da će to loše utjecati na hrvatsko- slovenske odnose. Došlo je do ozbiljnog incidenta i ne možemo dalje ovako', uvjeren je pvi čovjek Vlade.

Smatra da se Arbitražni sud našao neugodnoj situaciji ni kriv ni dužan.

'Cijela situacija je neugodna i moramo vani. Nemamo oko čega likovati, pitanje granice nije riješeno. Nemamo riješena granična pitanja ni sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom i to me brine kao premijera. Pokušao sam zatvoriti s BIH, ali sugovornika nisam imao ni tamo ni ovdje', kazao je premijer.

Upitan da prokomentira slovenska tumačenja prema kojima Hrvatska ne može jednostrano izaći iz arbitraže Milanović je samo dodao - Hrvatska može i hoće izaći. 
Na dodatno pitanje razmatra li što napraviti ako Arbitražni sud odluči nastaviti raditi kazao je kako presedana nema.

'Nikad se ništa slično nije u povijesti arbitraže nije dogodilo. Prema tome nema kolektivnog i stručnog znanja nema', mišljenja je Milanović.

Nije želio komentirati tvrdnje da sigurnosne službe prisluškuje slovenske građane.

27.07.2015. 14:15:00
Novi komentar
nužno
nužno