« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
borut pahor:

Hrvatska ima probleme s arbitražom

Slovenski premijer tvrdi da Hrvatska oklijeva u potpisivanju sporazuma, te opovrgava izjave oporbe da je izdao nacionalne interese

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

Zmago Jelinčič

,

arbitražni sporazum

,

France Bučar

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak u parlamentu da je nacrt arbitražnog sporazuma s Hrvatskom za slovensku stranu "odličan", dok s njim "probleme" ima hrvatska strana koja oklijeva s njegovim potpisivanjem.

Pahor je tom izjavom odgovorio na tvrdnje oporbe da je izdao nacionalne interese i dopustio diobu Piranskog zaljeva.

Na tvrdnje zastupnika oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS), koju vodi bivši predsjednik vlade Janez Janša, da je vlada arbitražni sporazum dogovorila tajno i bez nacionalne suglasnosti stranaka, Pahor je odgovorio da slovenska politika nakon 18 godina treba odlučiti želi li granični prijepor s Hrvatskom riješiti ili ne.

Predstavnici SDS-a tvrde da bi trebalo odustati od arbitražnog sporazuma kako slovensku politiku kasnije ne bi "boljela glava", a zastupnik ultranacionalist Zmago Jelinčič drži da su Hrvati i Europska unija možda "ucijenili ili kupili" Pahora, prisilivši ga na deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

Pahor kaže da ne stoje kritike koje u svezi s pristankom na arbitražu iznose ovih dana radikalna oporba i prvi predsjednik slovenskog parlamenta France Bučar, koji tvrde da je bolje zadržati sadašnje stanje nego potpisati sporazum koji ne jamči Sloveniji da će imati cijelu Savudrijsku valu i teritorijalni izlaz na otvoreno more.

Hrvatska po Pahorovom mišljenju oklijeva s potpisivanjem sporazuma jer joj se ne sviđa formulacija u nacrtu sporazuma po kojoj bi buduća arbitraža "imala zadaću da odredi kontakt slovenskih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama".

"Ustrajati na sadašnjem stanju i odbaciti arbitražu, značilo bi pristajati na crtu sredine u Piranskom zaljevu čiju smo većinu 25. lipnja 1991. godine kontrolirali i pristati da sporni granični prijelaz Plovanija ostane ondje gdje je sada", rekao je Pahor.

Slovenija po njegovu mišljenju ima dobre izglede da se sporne točke riješe prema povijesnim i drugim okolnostima, te prema stanju na granici prilikom osamostaljenja obiju država.

Pahor je istaknuo da poštuje politički autoritet "oca nacije" Franca Bučara, ali da smatra kako on nije u pravu i da je sporazum o arbitraži s Hrvatskom potrebno potpisati kako bi granično pitanje bilo riješeno prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Pahor je dodao da je spreman preuzeti odgovornost i ustrajati na takvu tumačenju iako poštuje suprotna mišljenja. Obećao je da će, bude li potrebno, u svezi s arbitražom zatražiti glasovanje u parlamentu o povjerenju sebi kao premijeru ili cijeloj vladi. (hina/metro-portal)

19.10.2009. 16:36:49
Novi komentar
nužno
nužno