« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
LOVCI U MUTNOM

Hrvatska ima prevelik raspon cijena pristupa internetu

Hrvatska spada među zemlje s najvećim cjenovnim rasponom u Europskoj uniji, pokazalo je istraživanje Europske komisije

Hrvatski operateri očito love u mutnom
Hrvatski operateri očito love u mutnom (FreeDigitalPhotos)
Više o

EU

,

cijene

,

Hrvatska

,

širokopojasni pristup internetu

Cijene koje se naplaćuju za širokopojasni pristup internetu u fiksnoj telefoniji variraju u europskim zemljama i do 400 posto za standardnu uslugu od 12 do 30 megabita po sekundi (Mbps) na koju se pretplaćuje većina europskih korisnika, pokazalo je istraživanje Europske komisije koje je obuhvatilo razdoblje od 1. do 15. veljače prošle godine.

Prema tom se istraživanju najniže cijene u članicama Europske unije kreću u rasponu od 10 do 46 eura mjesečno dok najviša doseže 140 eura. Najniža oglašena cijena širokopojasnog pristupa internetu zabilježena je u Litvi i iznosi 10,30 eura mjesečno. Slijede Rumunjska s 11,20 eura i Latvija sa 14,60 eura.

Najveći pak raspon cijena bilježe Poljska, od 20 do 140 eura, te Hrvatska, od 30 do 121 eura.

Odvojeno je pak istraživanje pokazalo da europski pružatelji usluga pristupa internetu u prosjeku isporučuju samo 75 posto brzine od one koju su klijenti platili. Stoga u Europskoj komisiji zaključuju da je za 400 milijuna korisnika interneta u EU pitanje cijene, brzine i mogućnosti odabira usluga širokopojasnog pristupa internetu stvar 'zemljopisne lutrije'.

'Ne postoji jedinstveno tržište za internet i to se mora promijeniti', konstatirala je povjerenica EU-a za digitalni razvoj Neelie Kroes, upozoravajući da nema razloga da netko u EU plaća četiri puta veću cijenu za isti proizvod.

26.03.2014. 17:54:55
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Bla
    27.03.2014. 14:02
    Platiš 10 Mbps, a dobiješ 6-7 i to možda jel eto uvijek je nešto problematično na strani klijenta. Žalite se Plinari ili Vodovodu.
Novi komentar
nužno
nužno