« Biznis
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
KATASTROFA

Hrvatska i Ukrajina jedine ostaju u recesiji

Hrvatska jedina, uz krizom pogođenu Ukrajinu, ove godine ostaje u recesiji i to zbog slabog rasta kredita i investicija

Kriza se nastavlja
Kriza se nastavlja (Arhiva)
Više o

recesija

,

kriza

,

EBRD

,

BDP

EBRD je snizio svoje gospodarske procjene za Hrvatsku, te sada očekuje da će hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti 0,5 posto.

Još u siječnju EBRD je očekivao gospodarski rast u Hrvatskoj od 1 posto. Iduće godine i Hrvatska će ostvariti rast BDP-a, i to od 0,5 posto, stoji u Regionalnim ekonomskim procjenama EBRD-a, objavljenima na godišnjoj skupštini dioničara, koja se danas i sutra održava u Varšavi.

Hrvatsko gospodarstvo nastavlja se suočavati s dugotrajnim problemima konkurentnosti, velikim javnim sektorom i poteškoćama u poslovnom okruženju, kaže se u najnovijim bančinim procjenama.

Rast kredita je minimalan, a razina nenaplativih zajmova premašila je 15 posto ukupno izdanih zajmova, navode u EBRD-u.

Napominju i da je u siječnju Hrvatska ušla u EU proceduru prekomjernog deficita, zbog dugotrajnog proračunskog deficita iznad 3 posto BDP-a i rastućeg javnog duga, koji je sada blizu 60 posto BDP-a.

'U nedostatku drugih poticaja rastu, hrvatski BDP bi mogao još jednu godinu pasti, i to za otprilike 0,5 posto, no očekuje se njegov oporavak u 2015. temeljem poboljšanog vanjskog okruženja i apsorpcije nekih EU strukturalnih i kohezijskih fondova', stoji u regionalnim ekonomskim procjenama EBRD-a.

14.05.2014. 15:14:36
Novi komentar
nužno
nužno