« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
prijateljstvo ili sukob

Hrvatska i Slovenija nalaze se na prekretnici

POGLEDAJTE VIDEO - Premijeri dviju država susreli su se u Zagrebu i razgovarali o aktualnim pitanjima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek / CROPIX, Infopunkt)
Više o

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

granični spor

,

pregovori Hrvatska Slovenija

Hrvatska i Slovenija su na prekretnici, nakon koje će biti susjedne i prijateljske zemlje, ili susjedne zemlje u sukobu, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu slovenski premijer Borut Pahor.

"Politika mora naći rješenja koja će zatim olakšati odnose u svim drugim područjima", dodala je jadranka Kosor nakon sudjelovanja na Hrvatsko-slovenskom gospodarskom forumu u zgradi Hrvatske gospodarske komore.

Borut Pahor je naglasio kako dvije zemlje, dva naroda i dvije politike moraju odlučiti hoće li budućnost gledati kroz zajedničke interese ili će se samo gledati razlike između dviju zemalja:

Slovenski premijer je rekao da interes njegove zemlje nije isključivo rješenje graničnog pitanja već i ulazak Hrvatske u EU. Također, smatra da je interes Hrvatske da se granično pitanje što prije riješi:

Predsjednica hrvatske vlade naglasila je kako je nakon prvog susreta s Pahorom u Trakošćanu znatno porastao broj slovenskih turista u Hrvatskoj, što je istaknula kao primjer koji povrđuje tezu da su politički odnosi iznimno važni za sve oblike suradnje.

Rekla je kako su ona i Pahor okrenuli novu stranicu međusobnih odnosa koja se temelji na suradnji, razumijevanju i međusobnom uvažavanju, kao bazi za buduću suradnju. (hina/metro-portal)

26.10.2009. 12:26:33
Novi komentar
nužno
nužno