« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Sastanak na Bledu

Hrvatska i Slovenija još uvijek nisu blizu rješenja

Hrvatski i slovenski šefovi diplomacije ne žele otkriti detalje pregovora za koje samo kažu da su pozitivni

(Bruno Konjević/CROPIX )
Više o

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

Gordan Jandroković

,

Bled

,

Samuel Žbogar

,

hrvatsko-slovenski spor

,

Strateški forum

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar umjereno je optimističan u pogledu rješavanja graničnog spora i deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om do kraja ove godine.

Tako bi se mogao sažeti njegov današnji susret s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem na kojem nije bilo konkretnih zaključaka, ili barem ne za javnost.

Sastanak se održao u okviru Strateškog foruma čija je tema Gospodarske i geopolitičke promjene u Europi i Euroaziji koje donosi gospodarska kriza. Jandroković će u ponedjeljak na forumu nastupiti s izlaganjem pod naslovom "Gospodarska kriza kao prijetnja sigurnosti i razvoju".

Današnji sastanak na Bledu s hrvatskim ministrom vanjskih poslova još više je pridonio jačanju povjerenja među državama koje je prisutno zadnji mjesec dana od susreta premijera Boruta Pahora i premijerke Jadranke Kosor u Trakošćanu, kaže Žbogar. Svog hrvatskog kolegu poštuje i ima osjećaj da su njihovi razgovori iskreni.

I danas se razgovaralo o nekim konkretnim rješenjima ovog pitanja ali očito je da će konačno razrješenje otvorenih pitanja još pričekati.

Žbogar je dodao da je potrebno iskoristiti trenutak koji se otvara u idućih nekoliko mjeseci i da postoji šansa da se problemi riješe do kraja godine i time nastavi put Hrvatske prema EU.

Napominje da će ipak biti potrebno još nekoliko sastanaka prije novog susreta premijera Pahora i premijerke Kosor.

Žbogar je u razgovoru za Slovensku televiziju napomenuo i da Slovenija u rješavanju vrućeg pitanja s Hrvatskom ipak neće biti naivna.

I Žbogar se, kao i Jandroković, ispričao javnosti što ne može biti konkretniji, ali da je tako dogovoreno u okviru tajne diplomacije jer su ranija iskustva pokazala da se konkretnije izjave nakon susreta često različito interpretiraju. Javnost će o svemu biti obaviještena na vrijeme, kažu ministri.

I slovenski premijer Borut Pahor također se oglasio o trenutačnim odnosima Slovenije i Hrvatske, rekavši da diplomati aktivno traže rješenje koje će zadovoljiti obje zemlje.

Nakratko se sastao s Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom i izjavio da Slovenija želi riješiti pitanje granice prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

30.08.2009. 20:32:05
Novi komentar
nužno
nužno