« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
katastrofalno

Hrvatska drastično pala na ljestvici medijskih sloboda

Hrvatska je pala za čak 33 mjesta u odnosu na prošlu godinu, a svi susjedi ocijenjeni su bolje od nas

(Wikipedia)
Više o

Reporteri bez granica

,

medijske slobode

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) objavila je u utorak novo izvješće o stanju medijskih sloboda u svijetu u kojem je Hrvatska rangirana na 78. mjestu, što predstavlja pad za čak 33 mjesta u odnosu na prošlogodišnje izvješće.

Lošem plasmanu Hrvatske na ljestvici najviše je pridonijelo ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića te pritisak koji prati istraživačko novinarstvo o zločinima počinjenim tijekom Domovinskog rata, navodi RSF.

U izvješću se navodi da su u Hrvatskoj neki aspekti srpsko-hrvatskih odnosa izvor napetosti, te da u medijima o tome nije dopušteno izvješćivanje. Osim toga, novinari koji prekrše taj tabu često postaju metom nasilja. Za napade na novinare također su odgovorne i skupine organiziranog kriminala, navodi se u izvješću.

Hrvatska je u ovogodišnjem izvješću ocijenjena sa 17,17 negativnih bodova, dok je u prošlogodišnjem izvješću s 8,5 negativnih bodova bila na 45. mjestu u svijetu.

Sve susjedne zemlje u izvješću za 2009. ocijenjene su bolje od Hrvatske te se tako Mađarska nalazi na 25. mjestu ljestvice, Slovenija je 37., BiH 39., Italija 49., Srbija 62., a Crna Gora je na 77. mjestu.

Na prvih pet mjesta nalazi se kvintet sjevernoeuropskih zemalja - Danska, Švedska, Irska, Norveška i Finska - koje nemaju nijedan negativan bod.

RSF je u izvješću naglasio da se u ovoj godini nastavio pad medijskih sloboda u brojnim europskim zemljama, dok su izborom Baracka Obame na mjesto predsjednika porasle slobode medija u SAD-u.

Isto tako, izraelska ofenziva na palestinske teritorije krajem 2008. dovela je do dramatičnog pada medijskih sloboda u Izraelu.

RSF-ovo izvješće mjeri stupanj slobode koju novinari i medijske organizacije uživaju u pojedinoj zemlji, te napore pojedinih vlada da se ta sloboda poštuje.

Poredak u ovogodišnjem izvješću temelji se isključivo na situaciji između 1. rujna 2008. i 1. rujna 2009. i ne predstavlja općenitu sliku stanja ljudskih prava u nekoj zemlji već samo stanje medijskih sloboda. (hina/metro-portal)

20.10.2009. 13:41:08
Novi komentar
nužno
nužno