« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
DOBRE VIJESTI

Hrvatska dobiva bazu podataka osuđenih pedofila

U našoj su zemlji svaka četvrta djevojčica i svaki šesti dječak seksualno zlostavljani, a registar će svakako pomoći da se ta grozna statistika smanji

Fotografija vijesti
Više o

pedofilija

,

seksualni prijestupnici

,

registar pedofila

Hrvatska će uskoro dobiti novi zakon kojim će se urediti pitanje baze podataka osuđenih počinitelja seksualnih delikata nad djecom, koji je u završnoj fazi, prenosi Hina.

Načelnica Odjela za kaznene evidencije u Ministarstvu pravosuđa Gordana Parunov istaknula je na skupu "Baza podataka osuđenih počinitelja seksualnih delikata u Republici Francuskoj" kako na izradi zakona radi radna skupina Ministarstva pravosuđa te da bi njegov prijedlog, koji je u završnoj fazi, u proceduru trebao biti poslan u ljeto.

Dodala je da se očekuje da bi takozvani "registar pedofila" trebao zaživjeti 1. siječnja 2013. Ti bi podaci trebali biti tajni i ograničeni, a prema prijedlogu zakona, počiniteljima seksualnih delikata nad djecom onemogućilo bi se zaposlenje u institucijama čiji su korisnici djeca (vrtićima, dječjim domovima, igraonicama).

Načelnica Odjela općeg kriminaliteta, ratnih zločina i terorizma MUP-a Davorka Martinjak istaknula je da Hrvatska prema odredbama Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, koju je ratificirala u rujnu 2011., dužna uvesti bazu registriranih osuđenih počinitelja seksualnih delikata nad djecom. Naglasila je kako je cilj uvođenja baze podataka "zaštita interesa djece, a ne stigmatizacija počinitelja".

Savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović kazala je kako se Ured zalaže za realizaciju odredbi Konvencije jer ona, ocijenila je, "predstavlja sveobuhvatan pristup problemu". "Mi kao društvo moramo na svaki oblik zlostavljanja adekvatno odgovoriti, djeca to očekuju od nas", rekla je Filipović dodavši kako vjeruje da je Registar odgovor na problem.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander iznijela je podatak istraživanja koje je u Hrvatskoj provedeno prije destak godina, prema kojem su u Hrvatskoj svaka četvrta djevojčica i svaki šesti dječak seksualno zlostavljani. "Registar će biti poruka djeci da društvo misli na njih i da je stalo na njihovu stranu", istaknula je.

U izjavi novinarima nakon skupa Buljan Flander naglasila je da samo evidentiranje počinitelja u registru nije dovoljno već ih, kazala je, treba i nakon evidentiranja "socijalno pratiti". "Nije dovoljno da počinitelji samo budu unijeti u bazu, već ih treba pratiti i dalje, moraju javljati promjenu adrese, moraju se javljati mjesečno, tromjesečno ili godišnje prema vrsti djela koju su počinili. Ako ih ne budemo dalje socijalno pratili, mislim da nećemo imati tako dobar rezultat", rekla je.

04.04.2012. 16:18:00
Novi komentar
nužno
nužno