« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VESNA PUSIĆ:

Hrvatska do ljeta mora riješiti 16 ključnih zadaća

VIDEO - Ratifikacija Ugovora o pristupanju EU može potrajati 12 do 18 mjeseci, objasnila je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Krunoslav Pavlina/Cropix/Infopunkt)
Više o

Vesna Pusić

,

ulazak u EU

,

pristupni pregovori

Hrvatska do ljeta treba riješiti 16 ključnih zadaća u pregovorima s EU-om kako bi oni mogli biti završeni do kraja ove godine, kazala je u srijedu u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU-u Vesna Pusić.

Nacionalni odbor identificirao je 16 ključnih problema koji sprječavaju bilo otvaranje bilo zatvaranje pregovora u 16 poglavlja, kazala je Pusić u izjavi za novinare nakon sastanka, na kojem je prvi put sudjelovala i premijerka Jadranka Kosor.

Riječ je o pet poglavlja u kojima pregovori još nisu otvoreni (Okoliš, Ribarstvo, Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje) te 11 u kojima ih treba zatvoriti.

"Sve te ključne, glavne zapreke treba razriješiti u prvoj polovici ove godine", kazala je Pusić.

Neke se, po njezinim riječima, odnose na donošenje zakona, druge na ustavne promjene i donošenje zakona koji se na njima temelje, zatim na uspostavu nekih institucija, dokaze provedbe određenih zakona te funkcioniranje institucija koje su već uspostavljene, dok u nekim slučajevima postoje politički problemi.

Konkretno, neke zadaće ovise o novcu, primjerice u poglavlju Okoliš, za neke je potreban dodatni politički i diplomatski angažman.

Pusić je kazala kako bi preostalih pet poglavlja trebalo biti otvoreno do ljeta, u veljači i travnju, dok bi u drugoj polovici godine trebalo zatvoriti najosjetljivija poglavlja poput pravosuđa te neka koja su vezana uz tehničke aranžmane unutar EU-a.

Sjednici su nazočili i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, glavni pregovarač Vladimir Drobnjak te voditelji pregovora u svim neriješenim poglavljima.

Na sastanku je bilo riječi i o pripremama za povlačenje sredstava iz europskih fondova nakon ulaska u EU (26 milijardi kuna za 2012. i 2013.) te provedbi reformi koje se odnose na poglavlje Pravosuđe i temeljna prava.

Otvaranje tog poglavlja ovisi o punoj suradnji s Haaškim sudom, no Hrvatska je, smatra Pusić, "na dobrom putu", "na pragu" da preda pregovaračko stajalište i u tom poglavlju.

"Politička dimenzija u drugim poglavljima ne postoji", kazala je Pusić. "Hrvatska ovisi o svojoj sposobnosti, spremnosti da se ti preduvjeti ispune", istaknula je.

Točan datum ulaska u EU, 2012. ili 2013., ovisi o dužini procesa ratifikacije Ugovora o pristupanju RH EU-u u 27 država članica EU-a, što može potrajati 12 do 18 mjeseci, objasnila je Pusić. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 17:29:31
Novi komentar
nužno
nužno