« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
GOSPODARSKA SURADNJA

Hrvatska će surađivati s Kalifornijom

Hrvatski predstavnici potpisat će ugovor s Kalifornijom koji treba pridonijeti jačanju izvoznih i ulagačkih aktivnosti

Sjedište Applea, Silicon Valley
Sjedište Applea, Silicon Valley (Wikipedia)
Više o

Hrvatska

,

izvoz

,

Kalifornija

,

gospodarska suradnja

,

Agencija za promicanje izvoza i ulaganja

,

Šoljanovi dani

Izaslanstvo hrvatske Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, koje boravi u radnom posjetu američkoj saveznoj državi Kaliforniji, u utorak će potpisati sporazum o suradnji s okrugom Riverside, koji treba pridonijeti jačanju izvoznih i ulagačkih aktivnosti između tvrtki u Hrvatskoj i tog okruga na jugoistoku Kalifornije, u zaleđu Los Angelesa.

Memorandum o razumijevanju između Agencije za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) i okruga Riverside, potpisat će čelnik agencije Sani Ljubunčić i supervizor Riversidea Marion Ashley, izjavio je za Hinu generalni konzul RH u Los Angelesu Ilija Želalić. U hrvatskom izaslanstvu je i veleposlanica RH u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović.

Okrug Riverside, jedan od 58 okruga u Kaliforniji, prostire se na 18,669 četvornih kilometara i ima oko 2,1 milijuna stanovnika. Jedno je od kalifornijskih područja koje se najbrže razvija i raste, zahvaljujući doseljavanju radnika zaposlenih u Los Angelesu, privučenih jeftinijim stanovanjem. U njemu su poznata ljetovališta i odmarališta poput Palm Springsa, a uz turizam i više od 300 golf igrališta, poznat je i po uporabi novih izvora energije, po vjetroelektranama i sunčevim elektranama.

Predstavnici APIU-a u srijedu će u World Trade Centru u Los Angelesu održati prezentacije hrvatskog gospodarstva potencijalnim ulagačima i sastati se s direktorom WTC-a Vance Boughamom, te s predsjednikom gospodarske komore Los Angelesa Garyem Toebbenom.

Predstavnici APIU-a u četvrtak će, po riječima konzula Želalića, posjetiti Silikonsku dolinu, gdje će se u San Joseu sastati s Jurom Šolom, direktorom tvrtke San Mina - SCI, zainteresiranim za ulaganje u Končar, te predstavnicima tvrtki Applied Ceramics, Petrov Group i Group4labs.

Kalifornijsko gospodarstvo je najveće od svih gospodarstava američkih saveznih država i daje oko 13 posto bruto domaćeg proizvoda SAD-a. Kalifornija je osmo najveće svjetsko gospodarstvo s BDP-om od oko 1,85 trilijuna dolara, no teško je pogođena s posljednjom gospodarskom krizom i trenutačno ima visokih 12,4 posto nezaposlenih.(hina/metro-portal)

13.07.2010. 14:39:46
Novi komentar
nužno
nužno