« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PAUL VANDOREN

Hrvatska bi uskoro mogla napraviti važan napredak u pregovorima

Na hrvatske pristupne pregovore ne bi trebalo utjecati eventualno odbacivanje arbitražnog sporazuma na referendumu u nedjelju u Sloveniji

(Željko Hajdinjak/CROPIX)
Više o

Europska unija

,

Hrvatska

,

pristupni pregovori

,

Paul Vandoren

Hrvatska bi mogla napraviti važan napredak u pristupnim pregovorima s Europskom unijom u idućih nekoliko tjedana, izjavio je u petak šef delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren, ali nije želio reći može li Zagreb zaključiti pregovore ove godine kao što se nada hrvatska vlada.

Hrvatska bi sada trebala moći otvoriti posljednja tri poglavlja, među kojima dva najteža: Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava, ako članice EU-a ne budu imale nekih prigovora u posljednji trenutak, rekao je Vandoren u intervjuu za Reuters.

Govoreći o poglavlju Pravosuđe, koje je već dugo na čekanju, uglavnom zbog pitanja hrvatske suradnje s ICTY-em, Vandoren je izrazio očekivanje da će ono biti otvoreno krajem lipnja ili u srpnju. "Čini se da se razgovori (sa zemljama članicama) razvijaju na pozitivan način i stoga očekujem da bi to poglavlje moglo biti otvoreno u idućih nekoliko tjedana... prije kraja lipnja ili u srpnju", kazao je.

Po njegovim riječima, pred Hrvatskom je izazov da pokaže zemljama članicama da radi na promjenama, a to se posebice odnosi na reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i poštivanje ljudskih prava.

Poglavlje Tržišno natjecanje također bi trebalo biti otvoreno na idućoj međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu, nakon što je Hrvatska zaključila drugi krug natječaja za privatizaciju brodogradilišta. "Nadam se da će tako i biti i ne vidim razloga zašto ne bi bilo", rekao je Vandoren.

Dodao je da bi zemlje članice trebale uskoro postići konsenzus i o otvaranju posljednjeg poglavlja, a to je Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, koje još nije otvoreno zbog slovenske blokade. "Europska unija je uvijek pokazivala da to treba riješiti na bilateralnoj razini, tako da ja ne očekujem da će to utjecati na ostatak pregovaračkog procesa", istaknuo je Vandoren. (hina/metro-portal)


04.06.2010. 15:42:52
Novi komentar
nužno
nužno