« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Blagi pad

Hrvatska 54. na WEF-ovoj ljestvici spolne jednakosti

Nordijske zemlje predvode svijet u spolnoj jednakosti, dok se Hrvatska nalazi na 54. mjestu od 134 zemlje svijeta obuhvaćene istraživanjem Svjetskog gospodarskog foruma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Hrvatska

,

Svjetski gospodarski forum

,

spolna jednakost

Neprofitna udruga sa sjedištem u Švicarskoj WEF objavila je izvješće o stanju spolne ravnopravnosti u svijetu, rangirajući zemlje prema njihovu uspjehu u smanjivanju spolne nejednakosti temeljene na gospodarskim mogućnostima, dostupnosti obrazovanja, zdravstvu i političkom sudjelovanju.

Analitičari WEF-a pokušali su u svojoj studiji isključiti efekte općeg blagostanja pojedine zemlje, te su se usredotočili isključivo na spolnu ravnopravnost.

Hrvatska je u ovogodišnjem izvješću s ocjenom od 0,6944 rangirana na 54. mjesto, iza Makedonije i ispred El Salvadora, što predstavlja pad za šest mjesta u odnosu na prošlogodišnje izvješće. Ocjena 1 predstavlja potpunu spolnu jednakost, a ocjena 0 potpunu nejednakost.

U izvješćima za 2006. i 2007. Hrvatska je bila nešto bolje ocijenjena - 0,7145 odnosno 0,7210 - te je zauzimala 16. mjesto na ljestvicama spolne jednakosti. Ipak, u tadašnjim je izvješćima bilo obuhvaćeno dvadesetak zemalja manje.

Island se nalazi na čelu ovogodišnje ljestvice, a slijede Finska, Norveška, Švedska i Novi Zeland. Autori studije navode da nordijske zemlje tradicionalno imaju visoke socijalne naknade, te su uspjele ukloniti "zapreke koje stoje pred sudjelovanjem žena u gospodarskom životu".

Sjedinjene Države se nalaze na 31. mjestu ljestvice, a relativno nizak plasman te zemlje autori uglavnom objašnjavaju nedovoljnim sudjelovanjem žena u politici.

Od Hrvatskoj susjednih zemalja Slovenija se nalazi na 52. mjestu, Mađarska je 65., a Italija 72. Srbija, BiH i Crna Gora nisu bile obuhvaćene istraživanjem.

Autori studije su istaknuli da se stanje spolne ravnopravnosti u svijetu ipak popravlja.

"Među 115 zemalja obuhvaćenih u izvješćima od 2006., više od dvije trećine zemalja popravilo je ocjene, što pokazuje da je svijet napravio korak naprijed prema spolnoj jednakosti", rekao je jedan od autora studije Ricardo Hausmann. (Hina/Metro-portal)

27.10.2009. 15:44:59
Novi komentar
nužno
nužno