« Život
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
NIJE ČUDO...

Hrvati su prvaci - u ilegalnom skidanju sadržaja

Pretpostavljeni uzroci internetskog piratstva su društvena nejednakost i dohodak per capita. Što su ekonomske nejednakosti veće, a bogatstvo manje, više su i stope piratstva

Hrvatima je ovo ormalno...
Hrvatima je ovo ormalno... (Arhiva)
Više o

ilegalno skidanje glazbe

,

torrenti

Piratstvo je u Europi već nekoliko godina u padu. Od 2017. analiziralo se 133 milijarde pristupanja piratskim sadržajima u EU-u i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Iako je u na samom početku pandemije konzumacija ilegalnog sadržaja blago porasla, brzo se vratila nazad na negativan trend, te tako pala za preko 33 posto u odnosu na 2019. godinu.

Kod nas su piratski sadržaji natprosječno popularni. Posebno se u tom pogledu ističe skidanje putem torrenta, u čemu prednjačimo među zemljama Europske unije. U tome zauzimamo prvo mjesto u EU.

U općenitom pristupanju ilegalnim sadržajima, glazbi, filmovima i televizijskim serijama, slični smo s ostalim državama, iako uvijek nešto iznad europskog prosjeka.

Pretpostavljeni uzroci internetskog piratstva su društvena nejednakost i dohodak per capita. Što su ekonomske nejednakosti veće, a bogatstvo manje, više su i stope piratstva. Isto tako ilegalnoj konzumaciji pridonose i veći udio mlađeg stanovništva te percepcija o tome koliko je digitalno piratstvo prihvatljivo ili ne. 

14.01.2022. 20:49:00
Novi komentar
nužno
nužno