« Svijet
objavljeno prije 14 godina
LUSTITIA ET PAX

Hrvati s dvojnim državljanstvom pozvani na izbore u BiH

Pozvani su građani, koji imaju dvojno - hrvatsko i BiH državljanstvo, da se do 19. srpnja registriraju za izlazak na parlamentarne izbore u BiH

(Shutterstock)
Više o

izbori

,

BiH

,

dvojno državljanstvo

,

Hrvati

Parlamentarni izbori, koji će se u listopadu održati u BiH, možda su posljednji izbori na kojima će se odlučivati hoće li biti Hrvata u BiH, istaknuo je pomoćni vrhbosanski biskup msgr. Pero Sudar na današnjoj konferenciji za novinare s koje je upućen javni poziv Hrvatima iz BiH da se registriraju i sudjeluju na izborima.

Istodobno pozvane su i hrvatske vlasti da jasno i nedvosmisleno, na svim razinama, daju jamstvo Hrvatima iz BiH da zbog prijavljivanja za glasovanje u BiH neće izgubiti niti jedno od stečenih prava u Republici Hrvatskoj.

"Vaš izlazak na izbore ne dovodi uopće u pitanje želite li se vratiti u BiH ili ostati u Hrvatskoj, ali vaš izlazak na izbore pomoći će onima koji su ostali ili se namjeravaju vratiti, da Hrvati u BiH zadrže politički subjektivitet", poručio je biskup Sudar.

U slučaju neizlaska ili slabog odaziva Hrvata, javni poslovi i političko odlučivanje prepustit će se pojedincima i skupinama kojima nije na srcu promicanje ni javnog interesa ni zajedničkog dobra, rekao je vrhbosanski biskup.

Po neslužbenim procjenama dvije trećine izbjeglih Hrvata iz BiH nalazi se u Republici Hrvatskoj. Komisije ističu da se glasovati može i putem pošte te svi koji se odluče za takav način izlaska na izbore također se do 19. srpnja moraju registrirati kod izbornog povjerenstva BiH. Za to je potrebno na adresu izbornog povjerenstva (Izbori u Bosni i Hercegovini, pp 451, BiH -71000 Sarajevo) poslati obrazac PRP 1, dostupan na internetu (www.izbori.ba) s preslikom osobnih dokumenata. Nakon toga građani s dvojnim državljanstvom dobit će glasačke listiće koje će popunjene poštom vraćati u BiH.

Poziva se pojedince, ustanove i nevladine udruge, napose zavičajne klubove i udruženja Hrvata iz BiH, da pomognu građanima s dvojnim državljanstvom u pribavljanju potrebnih dokumenata kako bi što više glasača izišlo na izbore, jer se na njima, kako je istaknuto, odlučuje o opstanku hrvatskog naroda kao političkog subjekta i eventualnim dalekosežnim posljedicama ne samo za Hrvate u BiH, već i za Hrvate u Hrvatskoj i ostale narode i države u tom dijelu Europe.

Ako se izgubi hrvatski politički i narodni subjektivitet u BiH, poručuju komisije, ta država neće moći opstati, a budući da se u njoj preko leđa malih ljudi prelamaju interesi velikih i moćnih, mala je vjerojatnost da bi taj raspad "mogao proći mirno bez rata". (hina/metro-portal)

02.07.2010. 15:00:04
Novi komentar
nužno
nužno