« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
POMRČINA MJESECA

Hrvati ostaju zakinuti za nebeski spektakl

Današnja pomrčina Mjeseca neće biti vidljiva iz Hrvatske jer zemljin satelit prolazi kroz polusjenu na završetku pomrčine u vrijeme kada kod nas nastupa večernji sumrak

Fotografija vijesti
Više o

Hrvatska

,

Mjesec

,

pomrčina Mjeseca

Danas će se zbiti potpuna ili totalna pomrčina Mjeseca ukupnog trajanja od 5 sati i 56 minuta, ali neće biti vidljiva iz Hrvatske jer Mjesec prolazi kroz polusjenu na završetku pomrčine u vrijeme kada kod nas nastupa večernji sumrak, doznaje se u Zvjezdarnici Zagreb, javlja Hina.

Mjesec će potpuno u Zemljinoj sjeni provesti 51 minutu, a pomrčina će biti vidljiva iz Sjeverne Europe, Istočne Afrike, Azije, Australije, s Pacifika (Tihi ocean) i Sjeverne Amerike. Mjesec će početi ulaziti u Zemljinu sjenu u 13,45 sati po srednjoeuropskom vremenu, a potpuna pomrčina Mjeseca vidjet će se od 15,06 sati, također po srednjoeuropskom vremenu.

Za vrijeme pomrčine Sunce, Zemlja i Mjesec su točno u ravnini, tako da do Mjeseca ne dopire direktna Sunčeva svjetlost jer je on u Zemljinoj sjeni. Ipak Mjesec nikada ne prekriva potpuni mrak, već poprima crvenkastu boju, jer dio Sunčeve svjetlosti "zaobilaznim" putem dođe do Mjeseca. Crvena boja se kod pomrčine Mjeseca javlja iz sličnih razloga zbog kojih je i Sunce na zalazu crveno.

Sljedeća potpuna pomrčina Mjeseca dogodit će se tek 15. travnja 2014.

Iz Zvjezdarnice Zagreb najavljuju da će se tijekom 2012. godine zbiti četiri pomrčine - i to po dvije pomrčine Sunca i Mjeseca.

Naime, 20. svibnja 2012. zbit će se prstenasta pomrčina Sunca vidljiva iz Azije, s Pacifika (Tihi ocean), sa zapada Sjeverne Amerike, Kine, Japana i dijela Groenlanda, a 4. lipnja 2012. zbit će se djelomična pomrčina Mjeseca vidljiva iz Azije, Australije, s Pacifika i iz obje Amerike.

Totalna ili potpuna pomrčina Sunca koja će se kao djelomična moći vidjeti iz Australije, s Novog Zelanda, s južnog Pacifika i s južnog dijela Južne Amerike, dok će linija totaliteta prolaziti od Australije preko južnog Pacifika zbit će se 13. studenoga 2012., a 28. studenoga 2012. zbit će se djelomična pomrčina Mjeseca Zemljinom polusjenom. Pomrčina će se vidjeti iz Europe osim krajnjeg sjevera, istočne i dijela središnje Afrike, Azije, Australije, Novog Zelanda, Pacifika i Sjeverne Amerike.

10.12.2011. 09:48:17
Novi komentar
nužno
nužno