« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Hrvati dobili Centar za liječenje debljine

U okviru KBC-a otvoren je centar koji će savjetovat, ali i kirurški rješavati probleme

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

pretilost

,

KBC zagreb

,

Centra za liječenje debljine

Debljina se danas tretira kao više-manje estetski problem s kojim se ljudi trebaju nositi sami, no ona je važan čimbenik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa te izaziva povišene masnoće i krvni tlak pa prekomjernu debljinu treba i liječiti, istaknuo je ravnatelj KBC Zagreb Željko Reiner na današnjem otvaranju Centra za liječenje debljine u toj bolnici.

Pretilima je liječenje potrebno 

Istraživanja su pokazala da je u Hrvatskoj 64 posto muškaraca i 54 posto žena predebelo, no ambulanta je prije svega namijenjena onima čiji indeks tjelesne mase prelazi 25, a to znači izrazito debelim pacijentima za koje liječnici opće medicine procijene da im je liječenje potrebno.

Procjenjuje se da u našoj zemlji živi oko 60 tisuća osoba čiji je indeks tjelesne mase viši od 40, 45, ili 50, tj. onih koji imaju 140, 150, 160 i više kilograma.

U okviru ambulante, pacijenti će uz stručni nadzor dobiti osobni plan prehrane i tjelovježbe prema njihovoj životnoj dobi, kondiciji i zdravstvenom stanju. Bolesnicima će biti dostupna i psihološka pomoć, a liječenje uključuje i farmakoterapiju te kiruško liječenje.

Sve više pretile djece 

Kako je riječ o multidisciplinarnom pristupu u liječenju prekomjerne težine bit će uključene brojne specijalnosti: endokrinolozi, nutricionisti, kardiolozi, pulmolozi, gastroenterolozi, krirurzi, psihijatri itd.

Pročelnik Zavoda za endokrinologiju i dijabetes, u sklopu kojega Centar djeluje, prof. Mirko Koršić ističe kako je za zdravlje naročito opasna tzv. androidna debljina, odnosno masno tkivo koje se nakuplja unutar trbuha. Dodaje da je situacija u Hrvatskoj slična kao i u svijetu, što znači da je debelih sve više, a posebno zabrinjava što je među njima i sve više predebele djece. (hina/metro-portal)

26.11.2008. 15:26:25
Novi komentar
nužno
nužno