« Život
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
irak

Hrvati Britancima oduzimaju poslove

Nakon poljskih vodoinstalatera na crnoj listi oduzimača poslova našli su se hrvatski zaštitari

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jure Erzen, CROPIX)
Više o

Hrvati u Iraku

,

hrvatski zaštitari

,

poslovi u EU

,

jeftina radna snaga

Nakon poljskih vodoinstalatera, koji su u Europskoj uniji postali simbol jeftine radne snage, Britance s opasnih poslova zaštitara u ratom pogođenom Iraku istiskuju hrvatski i srpski vojnici, k tomu bivši specijalci, piše u ponedjeljak britanski list The Guardian.

Presušuje tržište na kojem bivši vojnik može zaraditi šest puta veću plaću radeći kao zaštitar u inozemstvu, jer plaće strmoglavo padaju, a ugovori se sve više nude jeftinijim stranim vojnicima, piše Guardian. I dok je u Hrvatskoj trenutno zaštitar pojam za sumnjive poslove i nerijetko kriminal, u svijetu su hrvatski zaštitari kvalitetan izvozni proizvod.

Hrvati i Srbi čuvaju Irak 

Tržište je zasićeno jer tvrtke primaju 10-20 ponuda svakodnevno i nastoje smanjiti troškove pa zapošljavaju ljude iz istočne Europe, poglavito Hrvate i Srbe.

"Jedna je tvrtka otpustila polovicu svoje britanske radne snage i zamijenila ih jeftinijim dečkima, specijalcima iz istočne Europe", kazao je Mark Shurben-Browne, direktor Nacionalne udruge profesionalnih zaštitara (Nasp).

Broj britanskih vojnika koji su radili kao zaštitari pao je s 5.000 ljudi iz 2004.-2005., na 2.000 ove godine. Tvrtke ostavljaju dvojicu do trojicu Britanaca, a ostale zamjenjuju ljudima iz istočne Europe, navodi Nasp.

Jeftiniji od Britanaca 

Promjena uvjeta u Iraku također je utjecala na plaće. Isprva su veliki pobunjenički napadi nakon izbora 2005., značili prekid rada za mnoge tvrtke, jer one nisu mogle slati svoje ljude izvan zona sigurnosti. Sada, kada se broj napada smanjuje, a iračke snage sigurnosti preuzimaju aktivniju ulogu, to se odrazilo na potražnju privatnih tvrtki.

Andy Bearpark, director Britanske udruge privatnih zaštitarskih tvrtki navodi da tvrtke zapošljavaju državljane Fidžija, zatim Gurke, Ukrajince i stanovnike Sijera Leonea, plaćajući im daleko manje nego britanskom i američkom osoblju.

"Postojala je američka tvrtka koja je ljudima iz Sijera Leonea plaćala manje od 10 posto plaće kakvu daje američkom zaposleniku", navodi Bearpark. Guardian ne piše za koliki novac Hrvati odrađuju zaštitarski posao niti koliko je njihov broj. (hina/metro-portal)

18.11.2008. 10:32:58
Novi komentar
nužno
nužno