« Život
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
domaća pamet

Hrvat dobio stipendiju NASE

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

NASA

,

Mario Jurić

,

stipendija NASA-e

,

hrvatski astrofizičar

,

astrofizika

Američka svemirska agencija NASA u četvrtak je objavila imena 32 dobitnika ovogodišnjih stipendija za istraživanja u astronomiji i astrofizici u programima Einstein, Hubble i Sagan, među kojima je i mladi hrvatski astrofizičar Mario Jurić.

"Novi stipendisti su među najboljima i najpametnijim mladim astronomima u svijetu", rekao je Jon Morse, direktor Astrofizičkog odjela NASA-ine Uprave za znanstvene misije u Washingtonu.

"Oni su već značajno pridonijeli istraživanjima o tome kako svemir funkcionira, o podrijetlu svemira i o tome jesmo li sami u svemiru. Stipendije će poslužiti kao odskočna daska za znanstveno vodstvo u godinama koje dolaze, te kao nadahnuće za iduće naraštaje studenata i istraživača na početku karijere", naglasio je Morse.

Svaka stipendija osigurava financiranje nagrađenog kroz tri godine. Stipendisti mogu voditi svoja istraživanja na bilo kojem sveučilištu domaćinu ili istraživačkom centru koji izaberu u SAD-u.

Programi za nove stipendiste počet će u jesen 2009., objavila je NASA.

Mario Jurić, postdoktorant na Institutu za napredna istraživanja Sveučilišta Princeton, na kojem je i doktorirao 2007., jedan je od 17 dobitnika NASA-ine Hubble stipendije, povezane s Programom podrijetla svemira, a za sveučilište domaćina izabrao je Harvard.

Misije tog programa bave se podrijetlom galaksija, zvijezda, planetarnih sustava i evolucijom tih struktura u svemirskom vremenu. Znanstveni institut za svemirski teleskop u Baltimoreu, u državi Maryland, upravlja programom Hubble stipendija za NASA-u.

Područja istraživanja Maria Jurića, koji je 2002. diplomirao fiziku u Zagrebu, su planetarna dinamika, galaktička dinamika, mala tijela Sunčevog sustava, te problemi računalne astrofizike i primjenjene matematike.

Trenutačno radi na studijama dugoročne evolucije i ponašanja ekstrasolarnih planetarnih sustava, s ciljem objašnjavanja svojstava opaženih planeta oko drugih zvijezda i boljeg formiranja teorija nastanka planeta. (hina/metro-portal)

27.02.2009. 09:10:10
Novi komentar
nužno
nužno