« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DRŽAVNA REVIZIJA

HRT pod Sutlićevim vodstvom lažirao podatke

S HRT-a nisu mogli objasniti ni politiku dampinških cijena tj. raznoraznih velikih popusta na cijenu oglasa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

HRT

,

Vanja Sutlić

,

državna revizija

Državna revizija tvrdi da je u 2008. HRT smanjio rezerviranja za moguće troškove prema sudskim postupcima za 10 milijuna kuna. Ukidanjem tih rezervacija Ravnateljstvo HRT-a zažmirilo je na činjenicu da su se u tom trenutku vodili postupci protiv njihove kuće teški 105 milijuna kuna.

Ravnateljstvo je smanjilo i rezerviranja za PDV u iznosu 29 milijuna kuna na temelju rješenja Porezne uprave iz 2002. iako je upravni postupak još uvijek bio u tijeku.

Večernji list piše kako su tadašnji glavni ravnatelj Vanja Sutlić i njegovi suradnici, kršeći načela dobre knjigovodstvene prakse, tražili načine da povelik minus nasilno pretvore u plus. Zahvaljujući knjigovodstvenim akrobacijama, Sutlić i ekipa lažno su prikazali kako je HRT 2008. završio s dobiti od oko 4 milijuna kuna, umjesto s gubitkom od 60-ak milijuna kuna.

Jedna od akrobacija bila je i ta da su donijeli Odluku o vrijednosnom usklađivanju potraživanja od kupaca, čime je lažno uprihodovano 46 milijuna kuna.

List piše kako HRT-ovo bivše ravnateljstvo Državnoj reviziji nije moglo suvislo objasniti ni dio poslovanja vezano za naplatu promidžbenih usluga. Naime, HRT je u 2008. uprihodovao 98 milijuna kuna ili čak 22,1 posto manje nego u godini prije te je tako ukupno zaradio 345 milijuna kuna.

Pritom, piše list, revizorima nisu objasnili zašto je evidencija ostvarene realizacije 65 milijuna kuna viša nego prihodi evidenatirani u poslovnim knjigama. List piše kako objašnjenje nisu imali ni za politiku dampinških cijena tj. raznoraznih velikih popusta na cijenu oglasa.

Izvor: Business.hr

06.04.2010. 09:55:05
Novi komentar
nužno
nužno