« Život
objavljeno prije 8 mjeseci i 5 dana
EH, DA... :)

Hrkanje je loše za zdravlje - onoga koji ga sluša

Vjerovali ili ne, hrkanje vašeg partnera može vam povisiti tlak, a oni stvarno glasni mogu vam izazvati i - srčani udar

Hrče li vaš partner?
Hrče li vaš partner? (Arhiva)
Više o

hrkanje

Spavanje u istom krevetu s osobom koja hrče jako iscrpljuje, ali može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema. Nedostatak sna nije jedina tegoba s kojom se nosite kada vaš partner hrče. Njihova mana kod spavanja može ozbiljno utjecati na vaš krvni tlak, piše Daily Mail.

Stručnjaci iz medicinske škole u Americi kažu da jedna od sedam osoba hrče glasno do te mjere da njihovi partneri imaju povišen krvni tlak.

U njihovom istraživanju, provedenom na 162 osobe koje hrču, otkrili su da je 14 posto njih doseglo glasnoću od 53 decibela - ova razina može dovesti do srčanog udara.

Visoki krvni tlak može se povisiti kada hrkanje izaziva stres - tijelo automatski stvara adrenalin, a srce kuca brže i jače. Nedostatak sna može, pak, poremetiti hormone.

Dr. Mudi Sowho kaže: "Čepići za uši mogu pomoći i definitivno ih preporučam kako biste očuvali svoje zdravlje." Ljudi koji imaju višak kilograma, pogotovo u području vrata, mogu oboljeti od apneje koja onda stvara neugodan zvuk hrkanja.

Apneja spavanja je prestanak disanja u snu, a tretira se nošenjem maske za vrijeme spavanja koja dovodi zrak u dušne puteve.

Možda mislite da vaše hrkanje i nije toliko opasno, ali ako je ono neprestano posavjetujte se s liječnikom.

28.02.2020. 21:45:00
Novi komentar
nužno
nužno