objavljeno 06.10.2014. 16:24:00
OPREZNO

Hrana koju ne smijete podgrijavati

U ovom ludom životnom tempu podgrijavanje hrane postao je gotovo svakodnevni ritual, no tu treba biti vrlo, vrlo oprezan

Špinat je izuzetno opasno podgrijavati
Špinat je izuzetno opasno podgrijavati (Shutterstock)

Podgrijavanje hrane uobičajena je rutina jer se obitelj rijetko može zajedno naći za stolom u radne dane, no i tu postoje neka pravila kojih se treba držati. Naime, neke namirnice podgrijavanjem ne samo da gube svoje nutrijente, nego mogu postati i opasne za zdravlje.

Tako, primjerice, krumpiri spadaju među toksične namirnice koje gube svoje nutritivne karakteristike podgrijavanjem, to su vam sigurno rekle već i bake. Inače, krumpir je najzdraviji kuhan i hladan, jer tada se povećava udio otpornog škroba, spoja s probiotskim djelovanjem.

Gljive postaju štetne podgrijavanjem zbog proteina koje sadrže, pa se preporučuje samo blago zagrijavanje do maksimalno 70 stupnjeva.

Celer, cikla, repa i špinat sadrže nitrate koji podgrijavanjem prelaze u  štetne i kancerogene spojeve - nitrozamine, a najopasnije je podgrijavati špinat.

Meso podgrijavanjem mijena svoj sastav proteina i postaje nepoznata namirnica našem tijelu, pa samim time i neprobavljiva i toksična. Jednako tako, ne podgrijavaju se ribe, perad, školjke i jela rađena s jajima, sirom i mlijekom.

Jedino što je u redu podgrijavati, zapravo, jest riža, proso, ječam i zob - cjelovite žitarice koje najmanje gube podgrijavanjem.

Juha se treba podgrijavati tako da se iz nje izvadi sve i grije se samo tekućina.

 

06.10.2014. 16:24:00
http://m.metro-portal.hr/hrana-koju-ne-smijete-podgrijavati/87650/