objavljeno 24.07.2017. 15:01:00
SAVJETI

Hrana koja će smanjiti želju za pušenjem

Nadoknađivanjem omega-3 masnih kiselina povoljno djelujemo na mozak koji više ne šalje u velikoj mjeri signale koji rezultiraju željom za cigaretom

Omega 3 masne kiseline mogu biti ključ
Omega 3 masne kiseline mogu biti ključ (Arhiva)

Prestanak pušenja zapravo je mokri san (gotovo) svakog pušača, no obično sve ostane na pustim željama... jer volja nije dovoljno jaka, kažu oni. No, pozovimo znanost u pomoć, jer otkriveno je da postoje namirnice koje mogu pomoći mozgu da ublaži želju za cigaretama

Pušači koji su jeli hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama pušili su u prosjeku 10 posto manje od pušača koji nisu unosili dovoljno omega-3 masnih kiselna u organizam, pokazala je studija provedena na Sveučilištu u Haifi, u Izraelu.

Pušači inače pate od nedostatka omega 3-masnih kiselina što dovodi do oštećenja veza u dijelu mozga koji je zadužen za kontroliranje želje.

Nadoknađivanjem omega-3 masnih kiselina povoljno djelujemo na mozak koji više ne šalje u velikoj mjeri signale koji rezultiraju željom za cigaretom.

Pušači koji žele prestati pušiti stoga bi trebali jesti hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama - masnu ribu, orašaste plodove, sjemenke suncokreta te brojne druge namirnice.

Osim što je ova hrana dobra za odvikavanje od cigareta, dobra je za srce i krvne žile te za psihičko zdravlje.

Izraelsko istraživanje je pokazalo da osobe koje su pojačale unos omega-3 masnih kiselina i prestale pušiti, više nisu osjećale potrebu za cigaretama. 

24.07.2017. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/hrana-koja-ce-smanjiti-zelju-za-pusenjem/106305/