« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci

Hoto najavljuje početak radova

Ako Gradska skupština u četvrtak podrži Horvatinčićev projekt, Pravo na grad najavljuje masovan prosvjed

Subotnja špica pod zaglušujućom bukom prosvjednika
Subotnja špica pod zaglušujućom bukom prosvjednika (Bojan Mrđenović/CROPIX)
Više o

Pravo na grad

,

Hoto grupa

,

Horvatinčić

Tri tisuće ljudi okupilo se u subotu u Varšavskoj ulici na prosvjedu Prava na grad i Zelene akcije protiv gradnje Hoto centra. Prosvjed upozorenja prošao je bez incidenata, no ako Gradska skupština 31. siječnja usvoji detaljni plan uređenja bloka Cvjetni trg, već se najavljuje veliki prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića.

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević, rekao je da ‘prolaz kroz trgovačko-poslovno-stambeni kompleks u privatnom vlasništvu nikako ne može biti pješačka zona i javni prostor, jer ga kontrolira vlasnik, a osim toga, u njemu nema nekih osnovnih sloboda, kao što su sloboda okupljanja, govora, pa čak i fotografiranja, jer one ovise isključivo o volji vlasnika’. Ističe da oni nisu protiv gradnji javnih garaža nego samo protiv onih u centru grada, koje dovode još više automobila u ionako zakrčen centar. Problem bi se riješio gradnjom garaža na obodu centra, svega pet minuta od najužeg središta.

HOTO ZA JAVNI INTERES
Horvatinčić tvrdi da će s projektom Hoto grupe biti zadovoljeni javni interesi: izgradnja pješačkog prolaza sa 2340 četvornih metara, što će nadomjestiti dio pješačke zone u Varšavskoj gdje bi se izgradila ulazno-izlazna rampa za podzemnu garažu, dvije dvorane, obnova fasada i proširenje ugostiteljske ponude.

Vlasnik Hoto grupe Tomislav Horvatinčić u isto vrijeme održao je  konferenciju za medije u veži ispred ureda Hoto grupe na Cvjetnom trgu, nakon što je osiguranje pregledalo iskaznice novinara, fotografa i kamermana nazočnih na konferenciji. ‘Bilo bi dobro da se o svakom projektu piše i govori kao o ovom’, rekao je Horvatinčić teško optužujući organizatore prosvjeda da imaju privatne interese za blok kod Cvjetnog trga.

Najavio je: ‘Bude li na Gradskoj skupštini prihvaćen detaljni plan, realizacija projekta počinje čim dobijemo sve dozvole’. Zeleni pak najavljuju masovni prosvjed kao odgovor. Dakle, Zagreb očekuje burne dane. 

Piše: DM
27.01.2008. 23:29:24
Novi komentar
nužno
nužno