« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec

Hotel za žene u Saudijskoj Arabiji

Luthan Hotel ima 26 soba i nudi budućim gošćama 150 vrsta kupki i vrhunsku kuhinju

Otvorenje hotela veliki je korak naprijed za Saudijke
Otvorenje hotela veliki je korak naprijed za Saudijke (AFP)
Više o

Luthan Hotel

Hotel koji je u cijelosti i isključivo namijenjen ženama, otvoren je u utorak u izrazito konzervativnoj Saudijskoj Arabiji i prvi je takav hotel uopće na Bliskom istoku.

Princ Sultan ben Salman ben Abdel Aziz, glavni tajnik vrhovnog povjerenstva za turizam, nazočio je svečanom otvorenju Luthan Hotela u Rijadu. U Saudijskoj Arabiji u kojoj su dva najveća svjetska islamska svetišta, Meka i Medina, vrijede načela vehabizma, strogog tumačenja islama koji na temelju šerijata nameće potpunu odvojenost spolova.

Hotel sa 26 soba nudi budućim gošćama 150 vrsta kupki i vrhunsku kuhinju, ukratko samo najbolje.

ZabraneU Saudijskoj Arabiji žene se ne smiju pojavljivati u društvu muškaraca ako nisu s njime u bliskom srodstvu, ne mogu putovati bez dopuštenja supruga ili nekog drugog muškarca iz obitelji, ne smiju same jesti u restoranu ni voziti automobil... 

Princeza Madawi Bint Mohammad ben Abdallah, koja predsjeda upravnim odborom hotela, kaže da je njegovo otvorenje velik korak naprijed za Saudijke.

U Saudijskoj Arabiji ženama je puno stvari zabranjeno: ne smiju se pojavljivati u društvu muškaraca ako nisu s njime u bliskom srodstvu, ne mogu putovati bez dopuštenja supruga ili nekog drugog muškarca iz obitelji, ne smiju same jesti u restoranu ni voziti automobil, a u javnosti se ne smiju pojaviti nepokrivene.

U prosincu je elitni hotel Rosewood Corniche u Džedi, saudijskom gradu na Crvenom moru, objavio odluku da će jedan cijeli kat namijeniti isključivo ženama. (HINA) 

19.03.2008. 22:42:45
Novi komentar
nužno
nužno