« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZANIMLJIV TRIK

Hodajte s privlačnima i smatrat će vas privlačnima

Ako ste u bili u vezi sa zgodnom i atraktivnom osobom veće su šanse da će zanimanje pripadnika suprotnog spola za vas još više porasti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

samci

,

privlačnost

,

zgodni ljudi

,

ljubavni odnosi

Želite li biti privlačni drugim ljudima možda biste trebali imati zgodnog partnera, tvrdi istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta California Jessica Yorzinski i Michael Platt, a koje je objavljeno u časopisu PLoS ONE početkom veljače 2010. Prema rezultatima istraživanja, zbog prisutnosti zgodne osobe drugi će vas smatrati poželjnijima. Ipak, valja podcrtati da se to više odnose na žene nego na muškarce; jačem spolu je, naime, potpuno svejedno je li lijepa žena s privlačnim ili neprivlačnim partnerom.

Takvo ponašanje nije nepoznanica u životinjskom svijetu - životinje često biraju partnera na temelju odabira drugih pripadnika vrste ili, u prijevodu, kopiraju tuđi izbor, no znanstvenike zanima vrijede li to pravilo i za ljude.

Oni su okupili 30 ženskih i 30 muških dobrovoljaca koji su se izjašnjavali kao heteroseksualci. Ispitanici su trebali ocijeniti 36 fotografija muškaraca i 36 žena. Zatim su im znanstvenici dali 144 fotografije s muškarcima i ženama u paru na temelju kojih su trebali ocijeniti kolike bi izglede pripadnik suprotnog spola sa fotografije imao u vezi s njima. I muški i ženski sudionici su osobe koje su na fotografijama bile u paru sa zgodnom osobom ocijenile kao više privlačne. Znanstvenici su posebnim kamerama pratili pokrete očiju sudionika dok su promatrali fotografski materijal i otkrili da su prilikom ocjenjivanja potencijalnih partnera s fotografija mnogo vremena provodili promatrajući i zgodnu osobu pored osobe koju su ocjenjivali.

Jessica Yorzinski, biologinja sa Sveučilišta California koja je i vodila istraživanje, kaže da su žene više vremena trošile gledajući u zgodne i privlačne potencijalne partnere, dok su muškarci listali fotografije malo naprijed malo nazad bez nekog posebnog zaustavljanja.

Usto, muškarci su gledali u zgodne žene bez obzira je li kraj njih ljepotan ili "rugoba", dok su žene bile poprilični skeptične oko zgodnih muškaraca kraj kojih je stajala neprivlačna žena. Ispada da su muškarci manje diskriminatorni, odnosno izbirljivi kad su potencijalni partneri u pitanju, smatra Yorzinski.

Ako ste zgodne i lijepe žene, na primjer, to može imati i negativne posljedice jer će osobe kojima prijevara i preljub nisu strani početi pokazivati više interesa za vašeg partnera, tvrdi znanstvenica. No, ima tu i pozitivnih strana. Ovo istraživanje možda pomogne samcima koji traže partnera. Kako kaže Yorzinski, ako ste imale dečka ili supruga koji je bio zgodan i raskinule ste s njim, ako su vas drugi muškarci viđali s njim, moguće je da imate veće šanse da ti drugi muškarci počnu pokazivati interes za vas. I obrnuto, naravno; ako ste imali djevojku koja je bila lijepa i zgodna, stvar funkcionira po istom principu. Jedna od mogućih primjena ovog saznanja kao trika je i na internetskim stranicama za traženje partnera. Stavite fotografije na kojima ste u društvu zgodnih i privlačnih pripadnika suprotnog spola i zanimanje će sigurno biti veće za vas nego za druge, uvjerava Yorzinski.

Istraživači ipak naglašavaju da su istražili isključivo aspekt tjelesne privlačnosti te da je potrebno vidjeti ima li osobnost ikakve veze s privlačnošću, odnosno vrijede li isti principi kad je karakter u pitanju.

28.02.2010. 21:23:00
Novi komentar
nužno
nužno