« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
KOMENTAR

Hoće li Trump izdati Zapad?

Što žele dogovoriti Donald Trump i Vladimir Putin? I prije summita Helsinkiju, bilo je jasno da bi američki predsjednik na oltaru svoje taštine mogao žrtvovati čitav zapadni savez, kaže Christian Trippe

Njih dvojica nešto kuhaju...
Njih dvojica nešto kuhaju... (Arhiva)
Više o

Vladimir Putin

,

Donald Trump

Donald Trump želi s Vladimirom Putinom razgovarati u četiri oka. Samo njih dvojica, i po jedan prevoditelj. Dakle, na sastanku neće biti političkih savjetnika ni protokolarnog osoblja. To tako želi Bijela kuća - i time krši osnovni princip takvih samita, koji je više od pukog protokola. Time Trump potiče nepovjerenje i duboke strahove među onima koji sebe smatraju ugroženim od strane Rusije i koji sumnjaju u pomoć koju im jamči zapadni savez.

Trump i Putin su slični ljudi. Obojica sebe vide kao „jake muškarce" u kaotičnom svijetu, a zajednice koje vode obojica prvenstveno smatraju moćnim državama. Putin se odavno stilizirao kao čelnik onih političkih snaga koje su odlučno antiliberlane. Trump, s druge strane, voli igrati ulogu razarača onih liberalnih institucija koje su svijetu donijele red nakon epohalnih prekretnica 1945. i 1990. godine.

Uzajamno obožavanje

Rus, međutim, ima obiman program: Putin želi neometano i dalje sudjelovati u sirijskom građanskom ratu. On želi nesmetano agirati u Ukrajini, koju shvaća kao rusku zonu utjecaja i kojoj priznaje samo ograničen suverenitet. I na kraju, on traži da Zapad prizna da okupacija ukrajinskog Krima prije četiri godine nije bila aneksija nego ponovno ujedinjenje s Rusijom. EU i SAD su zbog Krima Rusiji nametnule sankcije i Putin bi ih se rado otarasio.Obojica su u više navrata dali do znanja da se jedan drugome dive, usprkos svim sukobima interesa. To nije dobro za sastanak u Helsinkiju, jer su horizonti očekivanja prerazličiti. Kao često ranije, Amerikanac traži pažnju medija, susret na velikoj sceni, tapšanje po ramenu - želi zaprepastiti svijet. A svoje političke ciljeve - ako ih uopće ima - Trump drži u tajnosti.

Trump - priželjkivani kandidat Moskve

Tko se pita kako Putin može provesti te ciljeve sa svojim američkim kolegom, gleda u političku i moralnu provaliju. Dok Trump putuje po Europi, jedan specijalni istražitelj u SAD-u je podigao optužnicu protiv dvanaest ruskih agenata - zbog sumnje da su se prije dvije godine umiješali u predsjedničke izbore u toj zemlji. Rusija je već dugo pod sumnjom da je pomagala Trumpu u njegovoj izbornoj kampanji: hakerskim napadima, krađom informacija, utičući na birače u SAD-u kampanjama na društvenim mrežama. 

Nema sumnje, Donald Trump je bio najpoželjniji kandidat Kremlja. Ali je li on automatski i „njegov" predsjednik? Odgovor ne ovisi samo od toga ima li Kremlj u ruci nešto protiv Trumpa, odnosno postoji li kompromitirajući materijal podoban za političku ucjenu. O tome se često spekuliralo: ponekad se govorilo o Trumpovim erotskim avanturama u Moskvi, ponekad o sumnjivim poslovnim kontaktima u New Yorku. 

Ove priče iz Trumpovog prethodnog života su senzacionalističke, ali su za sada samo spekulacije. One ne bi smele skretati pažnju s prave politike koju vodi „pravi" Donald Trump. Tko je grub prema svojim NATO saveznicima kao što je to Trump, taj obavlja posao svih protivnika Zapada. Predsjednik SAD-a koji prijeti napuštanjem NATO-a je poklon svakom ruskom predsjedniku. Hoće li se Putin u Helsinkiju za to zahvaliti Trumpu? Mi to nećemo saznati. Trump vrlo dobro zna zašto ne želi da se razgovor s Putinom snima.

Piše: Christian Trippe/DW
17.07.2018. 08:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ado
    17.07.2018. 21:59
    Kud te pročita gotov do pola je.. te u članak i novinarstvo.
Novi komentar
nužno
nužno