« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
IoT

Hoće li se kućanski aparati svađati?

Preduvjet za sustav u kojem uređaji komuniciraju bez kašnjenja - što je ključno za primjerice autonomu vožnju - razvoj je superbrze pete generacije mobilnih mreža

Sve povezano... a mi?
Sve povezano... a mi? (Arhiva)
Više o

kućanski aparati

,

pametni uređaji

,

pametni telefoni

,

internet of things

,

IoT

Pametni telefoni koji razumiju naše osjećaje, umjetna inteligencija koja odrađuje poslove umjesto nas ili aplikacije koje pomažu u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova. Prema anketi u kojoj su sudjelovala čak 34 milijuna ljudi diljem svijeta, to su samo neke od tehnoloških inovacija koje bi nam mogle obilježiti život već u idućih pet godina. Evo što nam donosi budućnost.

Svjesni virtualni pomoćnici koji prepoznaju naše trenutačno raspoloženje - pojavit će se unutar tri godine. No pravi će hit biti pametni kućanski uređaji koji će zajedno s nama sudjelovati u obiteljskim raspravama.

Moglo bi doći do svađe između frižidera i vešmašine gdje vešmašina kao prioritet stavi da se prvo naruči online omekšivač, a frižider zahtjeva da to prvo bude naranča kako bi se spravio cijeđeni sok...

Aplikacije vođene umjetnom inteligencijom preuzet će dio naših poslova, a neke potpuno ukinuti.

No, digitalna transformacija ima i svoju negativnu stranu, a to je da ćemo postati s vremenom vjerojatno potpuno ovisni o razno raznim smartphonima i drugim uređajima koji nam pružaju pristup tim infomacijama no one će zaista promjeniti čitav sustav kako mi funkcioniramo na nekoj dnevnoj razini.

Preduvjet za sustav u kojem uređaji komuniciraju bez kašnjenja - što je ključno za primjerice autonomu vožnju - razvoj je superbrze pete generacije mobilnih mreža.

5G mreža i do 20 puta je brža od trenutno dostupnih. Omogućuje veću stabilnost, pokrivenost te spajanje većeg broja uređaja. Prvi mobiteli koji je podržavaju očekuju se već ove godine, a prve 5G mreže u Americi i Aziji početkom sljedeće. Pitanje je hoće li Hrvatska kaskati.

Predviđa se da će 5G mreža u sljedećih 5 godina imati milijardu i pol pretplatnika. A nakon što uđe u široku primjenu - budućnost postaje sadašnjost.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

28.01.2019. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno