« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
KIJEV

Hoće li 110 milijuna eura EK-a riješiti problem Černobila?

Ukrajina kaže da joj treba oko 740 milijuna eura dodatnog novca za sve ono što je potrebno učiniti da bi se černobilski reaktor učinio sigurnim

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Europska komisija

,

Černobil

,

nuklearna katastrofa

Europska komisija najavila je novih 110 milijuna eura za izgradnju sigurnosnog oklopa oko černobilskog nuklearnog reaktora koji je eksplodirao 1986., kazao je u ponedjeljak u Kijevu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, prenosi Hina.

"Sutra ću biti u poziciji najaviti dodatni novac Europske komisije u visini od 110 milijuna eura", rekao je Barroso ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču, prenosi agencija Interfax.

Europska unija jedna je od glavnih strana koje sudjeluju na međunarodnoj konferenciji u Kijevu koja se otvara u utorak, na kojoj bi se države trebale dogovoriti o financijskim sredstvima za pomoć u izgradnji novog oklopa oko reaktora i za skladište nuklearnog otpada.

Ukrajina kaže da joj treba oko 740 milijuna eura dodatnog novca za sve ono što je potrebno učiniti da bi se černobilski reaktor učinio sigurnim.

U Kijevu se u utorak održava sastanak na vrhu o sigurnom i inovativnom korištenju nuklearne energije, povodom obilježavanja 25. obljetnice černobilske tragedije.

18.04.2011. 17:03:07
Novi komentar
nužno
nužno