« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NARUŠEN UGLED

HND: Skupština EFJ-a zabrinuta nacrtom novog zakona o HRT-u

Novi način izbora glavnog ravnatelja mogao bi otvoriti vrata političkoj kontroli javne televizije, upozorava Europska federacija novinara

Zdenko Duka, predsjednik HND-a
Zdenko Duka, predsjednik HND-a (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

HND

,

HRT

,

Latinica

,

Zdenko Duka

,

Europska federacija novinara

,

EFJ

,

glavni ravnatelj HRT

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je danas kako je "Skupština Europske federacije novinara (EFJ), održana 17. i 18. travnja u Istanbulu, hitnom rezolucijom izrazila zabrinutost zbog Nacrta Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, koji predlaže novi način izbora glavnog ravnatelja i glavnih urednika HRT-a".

"Skupština traži od izvršnih tijela EFJ-a da upozori hrvatsku vladu i parlament da bi novi način izbora mogao otvoriti vrata izravnoj političkoj kontroli vladajuće stranke nad javnom televizijom i radijem, što bi bilo loše primljeno u EFJ-u i u europskoj javnosti", navodi u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Isto tako, dodaje se, najviše tijelo Europske federacije novinara zabrinuto je što je "sadašnje privremeno vodstvo HTV-a ukinulo popularnu i nagrađivanu 'Latinicu', a u važnoj informativnoj emisiji 'Hrvatska u živo' provelo je kadrovske promjene".

"Zaključuje se da je ugled Hrvatske televizije ozbiljno narušen i zbog toga što je već dugo bez glavnog ravnatelja, a glavni ravnatelj nije izabran i zbog opstrukcije u hrvatskom parlamentu", stoji u priopćenju HND-a.

Također se ističe kako je "među 30-tak drugih rezolucija i izjava o različitim medijskim problemima u Europi, Skupština EFJ-a usvojila i rezoluciju o neovisnosti novinarskih redakcija u Hrvatskoj".

"U njoj Skupština nalaže Izvršnom odboru EFJ-a da pruža neprekinutu podršku kolegama iz Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske u naporima da ožive zakonske odredbe o statutima medija, koji su važan preduvjet redakcijske neovisnosti, a koja podrazumijeva i mogućnost da novinari izraze svoj stav pri izboru i razrješenju glavnih urednika u medijima", zaključuje se u priopćenju HND-a. (hina/metro-portal)

25.04.2010. 11:45:54
Novi komentar
nužno
nužno