« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
BIJES NOVINARA

HND: HRT-ova zahvala Dijani Čuljak je pljuska svim poštenim novinarima

Izvršni odbor Hrvatskoga novinarskog društva na HTV-u smatra da je HRT-ova zahvala Dijani Čuljak pljuska svim poštenim novinarima

Fotografija vijesti
Više o

USKOK

,

HND

,

HRT

,

afera

,

Dijana Čuljak Šelebaj

,

novinari

Izvršni odbor Hrvatskoga novinarskog društva na HTV-u izrazio je zgroženost današnjim priopćenjem HRT-a kojim ta medijska kuća zahvaljuje Dijani Čuljak na njezinu dosadašnjem radu te je zatražio njegovo hitno povlačenje jer ono, kako kažu, odražava stajalište Uprave i pojedinaca, a ne stvarno stanje, javlja Hina.

U HND-ovu ogranku na HTV-u kažu da su zgroženi priopćenjem Odjela za odnose s javnošću HRT-a kojim je javnost obaviještena da su se HRT i dugogodišnja novinarka i urednica Dijana Čuljak dogovorili o sporazumnom prestanku ugovora o radu 30. studenoga 2011.

Još veće zgražanje i nevjericu, kažu, izaziva zahvala HRT-a Dijani Čuljak na njezinu dosadašnjem radu.

"Ovakvo priopćenje dokazuje da ste izabrali stranu i uvreda je svim poštenim djelatnicima HRT-a koji svoje prihode nikada nisu crpili iz vanjskih produkcija HRT-a, nanoseći joj izravnu štetu, čija se imena nisu nalazila na naslovnicama tiskanih medija zbog korupcije i sukoba interesa i koje ne istražuju DORH i USKOK", stoji u priopćenju HND-ova ogranka na HTV-u u kojemu smatraju da bi HRT protiv Dijane Čuljak trebao podnijeti kaznenu prijavu i tražiti naknadu štete ako se optužbe na njezin račun pokažu istinite.

"Na ovaj način kuća se nikada nije javno zahvaljivala otpuštenim vanjskim suradnicima koji su godinama, neki i desetljećima, sudjelovali u stvaranju programa HRT-a, a kamoli onima koji su našli profesionalne i ljudske hrabrosti uopozoravati na nepravilnosti u radu HRT-a", navodi se u priopćenju Izvršnog odbora HND-a koji traži hitno povlačenje priopćenja HRT-ova Odjela za odnose s javnošću HRT-a.

U tom se priopćenju, među ostalim, prenosi izjava Dijane Čuljak kako više nema smisla da radi kao novinar HRT-a jer u ovom trenutku nema potporu dijela javnosti te ne želi biti kamen oko vrata televiziji koja ju je profesionalno odgojila.

Dijana Čuljak bivša je supruga nedavno uhićenoga poduzetnika Vladimira Šelebaja kojega zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo sumnjiči za zloporabe povezane s tvrtkama "Core Media" i "Media spot", to jest da je uz pomoć petero suosumnjičenih fiktivnim ugovorima i računima izvukao šest milijuna kuna, a za više od tri milijuna kuna oštetio državni proračun na račun podizanja uračunatog PDV-a.

Još prije četiri godine neki mediji i njezini kolege s HRT-a upozoravali su na moguć sukob interesa spominjući je kao suvlasnicu tvrtke "Core Media" koja je poslovala s HRT-om i konkurentskim televizijama, što bi bilo teško kršenje HRT-ova etičkog kodeksa.

Sporazumni raskid ugovora o radu Dijane Čuljak i HRT-a dogodio se dan pošto su mediji objavili da je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u istrazi protiv njezina supruga ispitalo ili će ispitati petero novinara i urednika HTV-a koji su upozoravali upravu HRT-a na moguć sukob interesa Dijane Čuljak. Riječ je o Elizabeti Gojan, Sanji Mikleušević-Pavić, Maji Sever, Nikoli Kristiću i Goranu Rotimu.

Dijana Čuljak, koja je dosad nekoliko puta odbacila sumnje da je u sukobu interesa, nije bila dostupna za izjavu u povodu odlaska s HRT-a.

26.10.2011. 16:35:11
Novi komentar
nužno
nužno