« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ŠTETNI KOMPROMIS

Hrvatsko kulturno vijeće dogovor Kosor-Milanović smatra sramotnim

Hrvati izvan Hrvatske ne samo dovedeni u neravnopravan položaj, nego de facto proglašeni drugorazrednima i suvišnima, smatraju u HKV-u

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

HKV

,

hrvoje hitrec

,

vonj

Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) odbacilo je postignut dogovor o načinu glasovanja dijaspore smatrajući ga sramotnim te je upozorilo da se ustavne promjene ne mogu donositi stranačkim dogovorima nego javnom raspravom ili referendumom.

Uz napomenu da javne rasprave o ustavnim promjenama gotovo nije ni bilo, u večerašnjem priopćenju koje je potpisao predsjednik HKV-a Hrvoje Hitrec stoji da je dogovor HDZ-a i SDP-a o glasovanju Hrvata koji žive izvan Republike Hrvatske novi prilog odstupanju od temeljnih načela na kojima je stvorena hrvatska država, među kojima je i jedinstvo hrvatskoga nacionalnog korpusa, kojemu je, smatraju, zadan težak udarac.

Kako se navodi, postignuti dogovor je u suprotnosti s člankom 10. Ustava Republike Hrvatske koji kaže da Republika Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana koji žive ili borave u inozemstvu.

HKV smatra da smo sada, "nakon niza vanjskih ucjena i diktata koji prate put Republike Hrvatske u Europsku uniju, svjedoci unutarnjih ucjena kojima se vladajuća stranka i koalicija nisu suprotstavili, nego su učinili 'kompromis' prvenstveno na štetu dijela hrvatskoga naroda koji živi u Bosni i Hercegovini".

Tako su, ističe HKV, "Hrvati izvan Hrvatske ne samo dovedeni u neravnopravan položaj, nego de facto proglašeni drugorazrednima i suvišnima, svedeni na status manjine, ali bez svih pogodnosti koje imaju nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj".

24.05.2010. 00:51:00
Novi komentar
nužno
nužno