« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
KRIZA

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti zbog Ukrajine

Režim u Kijevu do ponedjeljka ujutro dao ultimatum proruskim separatistima koji drže vladine zgrade na istoku zemlje da polože oružje

Krvavi sukobi u Ukrajini
Krvavi sukobi u Ukrajini (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

Rusija

,

Kijev

,

sukobi

,

Vijeće sigurnosti

,

ukrajinska kriza

UN je objavio da će se hitna sjednica VS-a održati u 20,00 sati po newyorškom vremenu kako bi se razgovaralo o stanju u Ukrajini. Jedan je diplomat UN-a koji je želio ostati neimenovan kazao da su u tijeku razgovori o sudjelovanju Ukrajine.

Rusko je ministarstvo vanjskih poslova ranije zatražilo da Vijeće sigurnosti održi hitnu sjednicu kako bi se razgovaralo o eskalaciji krize u Ukrajini.

Ukrajinska vlada u nedjelju je optužila Rusiju da vodi rat protiv Ukrajine na njezinu većinski ruskom istoku, te je najavila opsežnu protuterorističku operaciju ako proruski separatisti do ponedjeljka ujutro u 6,00 sati po GMT-u ne predaju oružje i ne napuste zgrade koje su zauzeli u istočnom dijelu zemlje.

'Krv ukrajinskih heroja je prolivena u ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine', rekao je u nedjelju u televizijskom obraćanju naciji vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksadar Turčinov. 'Agresor se ne zaustavlja i nastavlja organizirati nerede na istoku zemlje', dodao je, te naglasio da se Rusiji neće dopustiti da ponovi scenarij s Krima. Dodao je da svi oni koji podupiru agresore i okupatore i vode oružani borbu protiv Ukrajine 'neće izmaći kazni i odgovornost'.

Bijesan zbog smrti dužnosnika službe državne sigurnosti i ranjavanja nekoliko njegovih kolega u blizini Slavjanska, grada na istoku zemlje, režim u Kijevu dao je separatistima koji su zauzeli državne zgrade rok da polože oružje dok će u protivnom, kako je najavio, biti poduzeta opsežna protuteroristička akcija.

'Nacionalno vijeće za sigurnost i obranu odlučilo je pokrenuti opsežnu protuterorističku operaciju u koju će biti uključene ukrajinske oružane snage', rekao je je Turčinov u govoru naciji.

Rusija je odgovorila optužujući vodstvo u Kijevu da vodi rat protiv vlastitog naroda. Najavu iz Kijeva da će mobilizirati vojsku protiv proruskih militanata u istočnoj Ukrajini nazvala je 'kriminalnim nalogom'  i odlučno osudila pokušaje korištenja sile protiv prosvjednika i aktivista.

Međunarodna zajednica izrazila je u nedjelju zabrinutost zbog zaoštravanja napetosti u Ukrajini.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ocijenio je da je stanje u Ukrajini 'visokorizično' pošto je Kijev počeo operaciju povratka kontrole na istoku zemlje i još jednom pozvao Rusiju da smiri napetost. Stanje je 'visokorizično', ocijenio je ministar dodajući da očekuje da Rusija pokaže jasne znake smirivanja stanja. 'Uvjet za to je povlačenje oružanih snaga s granice. To smo ponavljali i ovih dana', kazao je.

Njegov francuski kolega Laurent Fabius kazao je u priopćenju da 'Francuska snažno osuđuje jučerašnje i današnje nasilje.. Pozivamo sve strane na suzdržanost i dijalog kako bi se hitno našlo mirno rješenje krize. Svi trebaju raditi prema smirivanju stanja', kaže se u priopćenju.

Europska unija pozvala je Rusiju da prekine svaki pokušaj destabilizacije Ukrajine, a vlasti te zemlje da se i dalje suzdržavaju od bilo kakvih operacija kako bi ponovno uspostavili vlast. Predstavnica europske diplomacije Catherine Ashton u priopćenju je objavila da je 'ozbiljno zabrinuta zbog akcija što su ih u više gradova istočne Ukrajine poduzele naoružane skupine.'

14.04.2014. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno