« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
POTVRĐENA AUTENTIČNOST

Hitlerova kolekcija akvarela ponuđena na dražbi

Nedavno otkrivena kolekcija akvarela nacističkog vođe Adolfa Hitlera, nastala 25 godina prije njegova dolaska na vlast u Njemačkoj, bit će ponuđena na dražbi u Velikoj Britaniji

Adolf Hitler
Adolf Hitler (Wikipedia)
Više o

dražba

,

Adolf Hitler

,

slike

Šesnaest akvarela iz prvog desetljeća 20. stoljeća i mapa s reprodukcijama sedam slika koje je Hitler naslikao tijekom Drugog svjetskog rata, mogli bi doseći cijenu od 150.000 funta (1,29 milijuna kuna), kažu u aukcijskoj kući Mullock's u sjeverozapadnom Londonu.

Slike, na kojima se nalazi Hitlerov potpis, otkrivene su na jednom seoskom imanju na sjeveru Austrije i vlasnik im je bogati odvjetnik koji ih je pronašao u ormaru.

Richard Westwood-Brookes iz Mullock'sa kaže da ih je uvrstio na dražbu jer je prodaja nacističkih predmeta zabranjena u nekoliko drugih europskih zemalja. Većina slika nastala je 1908. kada je Hitler bio mladi slikar, s dva neuspjela pokušaja da upiše likovnu akademiju u Beču.

Akvareli, čiju su autentičnost potvrdili stručnjaci, prikazuju pejzaže, scene iz seoskog života, crkve i tvornice. Znakovito je da su to sve "miroljubivi motivi, bez vojske, bez nasilnih prizora", rekao je Westwood-Brookes.

Dodao je da je Hitler na početku 20. stoljeća svakodnevno odlazio na ulicu i slikao "jer je bio bez kune u džepu". Na dražbi će se također naći nekoliko potpisanih primjeraka Mein Kampfa i Hitlerovih privatnih fotografija. (hina/metro-portal)

28.09.2010. 15:45:20
Novi komentar
nužno
nužno