« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Hip-hopom počeo lov na ‘Božju česticu’

Mlada znanstvenica oduševila je svijet pjesmom o najvećem znanstvenom projektu

Fotografija vijesti
Više o

CERN

,

Higgsov bozon

,

LHC

,

Veliki prasak

,

Peter W. Higgs

,

Kate McAlpine

Fizičari iz Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) kraj Ženeve obznanili su kako se najveći znanstveni projekt u povijesti odvija po planu, ujedno umirujući svjetsku javnost kako nikakva ‘crna rupa’ neće progutati Zemlju. Veliki hadronski sudarač (LHC, Large Hadron Collider), najkompleksniji je znanstveni uređaj ikad izgrađen, a znanstvenici će u sljedećih mjesec dana pokušati simulirati Veliki prasak i riješiti enigmu nastanka svemira.

Da je uistinu riječ o znanstvenoj revoluciji pokazuju i brojke. Sam opseg kružnog tunela kroz koji prolaze protoni iznosi 27 kilometara, instalirano je 3000 kilometara žica, na projektu surađuje 10.000 znanstvenika iz 85 država svijeta, snaga magneta kojim se ubrzavaju čestice je 167.000 puta veća od snage prirodnog magnetizma na Zemljinoj površini, a kada bi se podaci koje LHC stvori u godinu dana pohranjivali na CD-ove, bila bi ih potrebna hrpa visoka 20 kilometara. Magneti ispucavaju trilijune čestica koje tunelom jure brzinom od 99,99 posto brzine svjetlosti. Svake sekunde proizvede se 600 milijuna sudara čestica. Istodobno, posebni detektori motre čestice nakon sudara i bilježe što se događa.

Time je počeo lov na Higgsov bozon, tzv. ‘Božju česticu’ kojom se prema Standardnom modelu objašnjava masa drugih čestica, a teoriju njezinog postojanja postavio je škotski fizičar Peter W. Higgs još prije 44 godine.

Da bi se ovaj pothvat približio i laicima pobrinula se 23-godišnja Kate McAlpine, znanstvenica na CERN-u koja je otpjevala rap o cijelom projektu i objavila ga na YouTubeu. Dosad je njezin simpatični uradak pogledalo više od pola milijuna ljudi.

Piše: Piše: Dorino Manzin
12.09.2008. 01:03:45
Novi komentar
nužno
nužno