« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
CNN & Metro prate Američke izbore

Hillary, što se dogodilo?

Jonathan Mann
Jonathan Mann
Više o

američki izbori

,

izbori u americi

Clinton je predstavljala ne samo historijsku promjenu - kao potencijalna prva žena predsjednik - ona je i senator i bivša prva dama, zbog čega predstavlja i uspjeh kontinuiteta. Osim toga, orijentirana je na detalje, njezina kampanja pažljivo je isplanirana i čini se kao da ima odgovor na svako pitanje, politiku koja odgovara svim izazovima. Ukratko, činilo se kao da je sve spremno. No, onda se raspalo. Zbog Baracka Obame.

Obama zrači iskrenošću i strašću, širokim osmijehom i toplinom koja se osjeća i kroz radijske i televizijske signale. On je uvijek izazivao više uzbuđenja, ali kako su tjedni prolazili počeo je okupljati i veće mase, a i više novca. Najvažnije od svega, dobio je predizbore. Hillary je daleko od napuštanja utrke. No, prošli tjedan morala je za kampanju posuditi pet milijuna dolara vlastitog novca. Preko vikenda je otpustila voditeljicu kampanje, a u utorak je njezin zamjenik dao otkaz. Usto je izgubila vodstvo u natjecanju za delegate.  I sami njeni savjetnici govore kako nije izvjesno da će Hillary ovaj mjesec dobiti puno predizbora, a da je moguće da ne dobije nijedne.

Hillary Clinton je trebala biti očit i jednostavan izbor u ovom dijelu kampanje američkih predsjedničkih izbora. Trebala je uživati u lakoći pobjede, a ne boriti se za opstanak. Nakon sedam godina vladavine republikanaca, SAD je zapeo u dva rata i na rubu je recesije; Amerikanci žele promjenu. 

Ona će i dalje dobivati puno glasova i skupljati delegate, no u sljedećih nekoliko tjedana mogla bi se naći u situacijama da ju se proglašava gubitnicom. Kampanja joj je usmjerena na velike pobjede u idućem mjesecu u gusto naseljenim državama kao što su Ohio i Teksas 3. ožujka.  No, hoće li pobijediti?

Čak i ako se to dogodi, hoće li biti prekasno? Osnovna matematika predizbornog sustava pokazuje da ni Hillary niti Obama neće imati odlučujuće vodstvo u delegatskim glasovima prije konvencije za nominaciju kandidata. No Hillary je već razočarala činjenicom da njezina pobjeda nije neizbježna. Sada je sve postalo test izdržljivosti u kampanji koja je trebala biti laka. I sve to šteti Hillary. 

Piše: piše: Jonathan Mann
14.02.2008. 00:57:35
Novi komentar
nužno
nužno