« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
JUŽNOAMERIČKA TURNEJA

Hillary Clinton putuje u Brazil po podršku za sankcije Iranu

Clinton će se susresti s predsjednikom Brazila, nestalnog člana Vijeća sigurnosti, kako bi ga podsjetila na 'odgovornosti' njegove države

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Brazil

,

Iran sankcije

,

Južna Amerika

Američka državna tajnica posjetit će Urugvaj, Čile, Brazil, Kostariku i Gvatemalu od 28. veljače do 5. ožujka, najavio je u State Department.

Državna tajnica Clinton u Montevideu će 1. ožujka nazočiti inauguraciji novog predsjednika Urugvaja Jose Mujice, nakon čega će otputovati u Santiago na sastanak s dosadašnjom čileanskom predsjednicom Michelle Bachelet i novoizabranim predsjednikom Sebastianom Pierom.

U Braziliji će se 3. ožujka, Clinton sastati s brazilskim predsjednikom Lulom da Silvom i ministrom vanjskih poslova Celsom Amorimom. Prethodno će Brazil posjetiti njezin zamjenik Willam Burns, a jedan od glavnih ciljeva njihovih razgovora je osigurati potporu Brazila, nestalne članice Vijeća sigurnosti UN, za uvođenje novih sankcija Iranu, najavili su američki mediji.

"Brazil je sila u nastajanju s rastućim utjecajem u regiji i diljem svijeta, a mi vjerujemo da s utjecajem ide i odgovornost, i razgovarat ćemo s Brazilom o daljnjim koracima s Iranom", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

U Kostarici, Clinton će održati govor na ministarskom sastanku zemalja Sjeverne i Južne Amerike, te se sastati se s predsjednikom države Oscarom Ariasom Sanchezom i njegovom novoizabranom nasljednicom Laurom Chinchilla.

U Guatemali će se američka državna tajnica sastati s predsjednikom Alvarom Colomemalaom, te s čelnicima drugih zemalja Srednje Amerike i Dominikanske republike. (hina/metro-portal)

26.02.2010. 10:51:47
Novi komentar
nužno
nužno