« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
"TESTOVI DJEVIČANSTVA"

Hillary Clinton oštro protiv masovnih silovanja u Libiji

Gadafijeve se snage koriste i ovim gnjusnim činom kao oruđem u borbi protiv pobunjenika

Više o

seksualno zlostavljanje

,

masovna silovanja

,

silovanja u Libiji

Američka je državna tajnica, Hillary Clinton, u izvješću State Departmenta izjavila kako su SAD izražavaju zabrinutost izvješćima o čestim i masovnim silovanjima u Libiji te da oštro osuđuju takvu uporabu nasilja nad ženama.

"SAD je duboko zabrinut izvješćima o silovanjima širokih razmjera u Libiji. Otkako je Eman al Obeidi hrabro ušla u hotel u Tripoliju 26. ožujka kako bi otkrila da su je Gadafijeve snage sigurnosti silovale, druge hrabre žene su progovorile o strašnoj brutalnosti koju su doživjele", rekla je Clinton u priopćenju objavljenom kasno u četvrtak u Washingtonu a prenosi Hina.

Ona je podsjetila da je Međunarodni kazneni sud (ICC) nedavno najavio istragu o masovnim silovanjima koje provode snage pukovnika Moamera Gadafija, te pozvala da se počinitelji privedu pravdi.

Clinton je također izrazila zabrinutost američke administracije zbog izvješća o seksualnom nasilju koje koriste druge vlade za zastrašivanje i kažnjavanje prosvjednika koji tražeći demokratske reforme diljem Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

"Silovanje, fizičko zastrašivanje, seksualno uznemiravanje, pa čak i takozvani 'testovi djevičanstva', dogodili su se u zemljama u cijeloj regiji. Ti postupci su nečuveno kršenje temeljnog ljudskog dostojanstva i u suprotnosti su s demokratskim težnjama tako hrabro izraženim u cijeloj regiji", upozorila je američka državna tajnica.

"Gadafijeve snage sigurnosti i druge skupine u regiji pokušavaju podijeliti ljude pomoću nasilja nad ženama i silovanja kao oruđa rata, što SAD najoštrije osuđuje. To je uvreda svim ljudima koji teže živjeti u društvu bez nasilja prema temeljnim ljudskim pravima", istakla je Clinton.

SAD je pozvao sve vlade da hitno provedu transparentne istrage tih navoda i privedu odgovornosti one koji stoje iza tog nasilja.

Istražitelji Međunarodnog kaznenog suda (ICC) imaju dokaze koji povezuju libijskog vođu Moamera

Gadafija s politikom masovnog silovanja pripadnica plemena koja su na strani pobunjenika, što može rezultirati zasebnim optužbama, izjavio je prošloga tjedna glavni tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo.

17.06.2011. 10:40:52
Novi komentar
nužno
nužno