« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
OPASNA AKCIJA

HGSS: Paraglajder pao u minsko polje, spašen iz zraka

Ekipa letača spašavatelja HGSS-a iz Splita i posada HRZ-a u žurnoj akciji tek pred nadolazećim mrakom, uspjela je locirati i izvući paraglajdera s vrlo teškog terena

Paraglajderi
Paraglajderi (Deviantart)
Više o

HGSS

,

minsko polje

,

paraglajder

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) kasno poslijepodne spasili su paraglajdera (M.Š.) koji je pao na minski sumnjivo područje na području Bilopolja kraj Udbine. Dojava o padu paraglajdera u HGSS je stigla oko 15 sati. Letač je pao u šumu te mu je krilo ostalo zakvačeno za stablo, no nije zadobio ozljede.

Budući da je pao na minski sumnjivo područje nakon konzultacije s Hrvatskim centrom za razminiravanje (HCR) odlučeno je da ga se izvuče iz zraka. Posredovanjem Centra 112 HGSS je zatražio uključivanje helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). S obzirom da je dan bio na izmaku počela je "utrka s vremenom kako bi se prije mraka stiglo doletjeti do Udbinem, locirati paraglajdera i nakon toga ga izvući na sigurno", ističe pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Ekipa letača spašavatelja HGSS-a iz Splita i posada HRZ-a u žurnoj akciji tek pred nadolazećim mrakom, uspjela je locirati i izvući paraglajdera s vrlo teškog terena. Inače na tom se području Like danas okupilo više od 50 letača koji su koristili povoljno vrijeme i vjetar za svoje zračne aktivnosti. Paraglajdera M.Š. vjetar je vjerojatno odnio u pogrešnom smjeru, no srećom sve je završilo bez posljedica, navode u HGSS-u. (hina/metro-portal)

13.11.2010. 18:35:00
Novi komentar
nužno
nužno