« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
UNATOČ APELIMA

Hezbolah najavio nastavak oružanog otpora

Ismijavajući zahtjev glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da Hezbolah položi oružje, Nasrallah je rekao da je sretan što je vojna hrabrost Hezbolaha razlog za zabrinutost

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

Libanon

,

Hezbolah

Nakon što su Ujedinjeni narodi pozvali ovaj militantni protuizraelski pokret na razoružanje, čelnik Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah rekao je kako je odlučan zadržati sve vojne kapacitete, javlja Hina.

"Danas potvrđujem, čvrsto, odlučno i s najvećim uvjerenjem izbor oružanog otpora", rekao je Nasrallah. "Ta oružja, zajedno s libanonskim narodom i vojskom, jedini su jamac zaštite Libanona".

Ismijavajući zahtjev glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, koji se nalazi u posjetu Libanonu, da Hezbolah položi oružje, Nasrallah je rekao da je sretan što je vojna hrabrost Hezbolaha razlog za zabrinutost.

"Vaša briga, glavni tajniče, nas umiruje i čini zadovoljnim. Ono što nam je važno je da ste zabrinuti i da su Amerika i Izrael zabrinuti zajedno s vama", rekao je u govoru povodom šijitske svetkovine koji je prenosila televizija.

Ban je u petak u Bejrutu rekao da je "duboko zabrinut zbog vojnih kapaciteta Hezbolaha" i izostanka napretka u razoružanju. "Svo to oružje van legitimnih državnih vlasti nije prihvatljivo", rekao je.

Hezbolah je prihvatio širenje snaga UN-a u Libanonu (UNIFIL) na jugu nakon rata s Izraelcima 2006. godine, no odbacuje rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se od njegovih pripadnika zahtjeva da polože oružje, po uzoru na sve ostale libanonske oružane grupe koje su to učinile nakon građanskog rata koji je završio 1990. godine.

UNIFIL-ove vojne snage u proteklih godinu dana tri su puta napadnute. U tim su napadima ranjeni talijanski i francuski vojnici. U studenome je na Izrael ispaljena raketa, a prošli je mjesec pokušano ispaljivanje još jedne rakete. Nitko nije preuzeo odgovornost za to.

Ban, koji je u trodnevnom posjetu Libanonu, u nedjelju treba govoriti na konferenciji u Bejrutu o "reformama i tranziciju u demokraciju".

14.01.2012. 20:51:00
Novi komentar
nužno
nužno